Grillad lövbiff med potatis i foliepaket.....gott för köksrivare;)

Köket rivet och demolerat i bitar.......hm.....här ska bli ett funktionellt kök
är tanken:)
Om man blir hungrig när man håller på ?????? JO.....

Grillad lövbiff med potatis i foliepaket. En röra med tärnad getost i yoghurt till.
Jag har skivat potatis och satt i ett foliepaket med 1 msk smör och ca 1/2 dl vatten.
Låtit koka i ugn 45 min på 225 grader.
Lövbiffen har jag delat på, penslat båda sidor med grillolja och trätt upp på spett.
Grillat i grillpanna.

Närbild från vår " Narniagarderob"

Watching you..................................................................................!
/Marianne
Gomorron!:)

Gomorron!
Morronkaffet som är ett måste smakade utmärkt och nu är det dags för
dagens aktiviteter. Morgonprommis med hundarna står på schemat.
Det är ingen riktig sommarvärme ute precis men det kommer:)

Det börjar dra ihop sig för premiär och det är tusen saker att göra.
Datum för öppnande är 19 juni!!!!!!!!!!!
Ni får mer bilder senare idag och kanske tips på nåt gott:)
( Den fina kaffemuggen fick jag av syrran för att ha om det blir nån kaffepaus sen:)
/Marianne
Mamma Mia!!!!! Italien möter Norrland;)

Tja..........vad är inte nöjet att experimentera med smaker haha.........
Små delikata biffar av älgköttfärs med cheddar i och lindade med parmaskinka.
Spagetti och en mustig tomatsås, hyvlad parmesan, timjan
Ja, en smakupplevelse i positiv bemärkelse mmmmmmmmmmmmmm........
Små biffar: Blanda älgköttfärs med matlagningsyoghurt
smulad baguette, kryddor ( timjan,körvel,enbär,vitlök,svartpeppar,salt)
lite riven cheddar
Blanda ihop och forma minibiffar som du sen lindar parmaskinka runt.
Stek i smör och krydda lite extra med färsk timjan.
Tomatsåsen: 1 pkt passerade tomater
3 färska finhackade tomater
1/2 gul lök finhackad
Kryddor: timjan,oregano,vitlök,chiliflakes,peppar,socker,salt
Koka ihop i ca 30 min.
När du lägger upp allt, hyvla parmesanost i tjusiga flakes över och garnera med extra timjan
Dessert???????????????????????????????????Jodå!!!!!!!!!!!! Voilá!

Polentakaka som jag bakat tidigare ( receptet finns här i bloggen på mjuka kakor)
Men nu gjorde jag en smarrig lite fattigariddare stuk på den:)
Skär skivor och bre smör på båda sidorna. Sockra och pudra kanel över
och klappa fast försiktigt.
Stek i het grillpanna nån minut på var sida.
Här har jag serverat med blåbär, björnbär och en klick vanilj kesella.
Gott,gott,gott!!!!!!!
/Marianne
Inbakad fläskfilé & potatisgratäng med skysås

Oj,oj.......det här var syndigt gott!!!!!!!!! Västerbottensost var temat idag och den är verkligen
toppen att ha i mat:)
Gratängen: koka potatis och lök i grädde ca 10 min
Krydda med peppar och salt och ngr. timjankvistar
Sätt västerbottensost ( rikligt ) i en ugnsfast form och häll över potatisen
Grädda i ugnen ca 25 min på 225 grader
Fläskfilén har jag först grillat och sedan rullat in i en färdigkavlad smördegsplatta
som jag fyllt med VB-ost och persilja,lite finhackad gul lök
Grädda i 225 grader ca 20 min
Skysåsen: sky från grillning + vitt vin, vatten, soya, maizena redning till
lagom konsistens.
Servera med sallad och ett gott vin. Jag föreslår Roodeberg (vitt vin)

Detta var utsikten igår när vi skruvade ihop en massa utemöbler.
Mycket vatten är det nu och älven tycks stiga för varje dag.

Ha en riktigt bra fredag alla!;)
/Marianne
KUL!:)
många som läser denna blogg och jag uppskattar när ni hör av er.
Alltid trevligt att få respons på det man gör:)
/Marianne
Laxtoast......bakad potatis m. parmachips.......jordgubbstårta:)
Laxtoast med en rädisröra
Rädisröra: 5 finhackade rädisor
1 kruka finhackad gräslök
1/2 finhackat äpple
1 dl creme cheese
1 dl matl.yoghurt
svartpeppar och salt
Grilla bröd i grillpanna på båda sidorna
Sätt en rejäl klick med rädisröran, sedan skivad gravad lax, rom
lite rödlök och dill
Bakad potatis med parmachips.
Receptet på potatisen finns under "vegetariska veckan"
Sedan har jag rostat parmaskinka på 200 grader i ca 10 min så den blir knaprig och god.
Jordgubbstårta.
En tårtbotten som finns recept på här sen tidigare. Fyllde den med
aprikossylt och jorgubbar. Lös vispad grädde, massor med jordgubbar
finhackad mörk choklad och citronmeliss.
Enkelt.....GOTT:) OJ....OJ.....OJ....... mycket att fixa med inför caféstart!!!!!!!!
Allt detta pappersarbete och annat som tar en förskräcklig tid.
Jag är liiiiite försiktig ännu med att ge er ett datum för start för det är mycket som
ska ordnas.
Eftersom detta är en helt ny branch för mig och en stor del inte bara handlar om att baka:)
Återkommer med mera info;)
/ Marianne
Café egenvispat!!!!!!!!!!Jodå, nu händer det grejer;)


I detta stora vita hus i Bredsel kommer jag inom en snar framtid att kunna
erbjuda en massa smarrigt fika då jag öppnar Café egenvispat. Allt från chokladstinna bakelser till bullar, småkakor
och mackor av olika slag. Allt fikabröd och matbröd efter egna recept förståss:)
Det är fullt upp just nu med planering och lite ombyggnad. Stora matsalen ni ser på bild
ska förvandlas till ett mysigt rum för er att sitta i med en kopp rykande kaffe el te och nåt gott.
Från vår veranda på baksidan kan ni njuta av utsikt över Storforsen.
Varför inte ta en tur upp på Bredselsberget och njuta av utsikten.
Jag återkommer med datum.......bilder........så ni kan följa vad som händer .

Gjorde lite tårtor åt en bekant idag!

Ha en bra dag
/Marianne
Potatis och zuccinigratäng , biffar m. fetaost och hjortronsås

Smaker som smälter i munnen:)
Gratängen är skivad potatis och zuccini varvat.
ca 6 stora potatisar skivade
1 zuccini skivad
4 dl matlagningsgrädde
salt & peppar
Biffarna: jag har blandat en röra med 1 ägg, matl.yoghurt
kryddor: persilja, paprika, salt, peppar, chili, vitlök
( blanda efter eget tycke och smak)
Sedan ströbröd till en krämig konsistens. 1pkt finhackad feta ost
Köttfärsen ca 400 gram
Hjortronsås: 1 brk cremé fraiche
4 msk hjortronsylt
svartpeppar och flingsalt
Jag håller lite på min nyhet;) så får ni en massa bilder efter helgen på
mina planer. Kan bara säga att egenvispat dyker upp i ett lite annat format snart:)
/Marianne
Sugna på tårta?

Idag bjöd jag på tårta när jag fick besök. Fyllningen i, är krossade havreflarn
från ett recept som jag skrivit in här på bloggen tidigare ( strutar m. brownieglass)
Jag blandade de krossade flarnen med vaniljvisp och varvade detta med bär
hallon,blåbär. På toppen och runtom vanlig vispgrädde.
Till tårtbottnarna ett klassiskt recept: 4 ägg + 2 dl socker vispas vitt och pösigt
sikta i: 1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Grädda ca 40 min 175 grader

Jag har en massa spännande saker på gång och ska berätta mer om det i slutet av denna vecka.
Hoppas ni har en bra dag i värmen!;)
/Marianne
Sesampanerad halloumi med persiljedressing & sallad

Halloumi kan vara ett tillbehör men passar även utmärkt som huvudrätt.
Här har jag vänt den i uppvispat ägg och sedan i sesamfrön och lite kryddor.
Stekt i vanligt smör ngr. minuter på varje sida.
Servera med persiljedressing som bara är olivolja +finhackad persilja
lite salt och mer avancerat än så är det inte.

/ Marianne
Parmesanrösti och grillad kyckling, toppad med fetaost ,yoghurtdressing och kryddstark vitkålssallad

Rösti med delikat smak och en starkt kryddad kyckling.Mild yoghurtdressing
till, gör att smakerna passar och det får en helhet.
Röstin är bara riven potatis men medan jag stekt den har jag rivit parmesanost över i tunna lager.
Sådär har jag gjort ngr. vändor och det blir suuuuuuuupergott!:)
Kycklingen är stark i smaken. Mycket chili och peppar!!!!!!!
Yoghurtdressingen är lite grekisk yoghurt-ketchup-salt-peppar
Smula fetaost över och servera med en kryddig vitkålssallad.
Jag har finstrimlat vitkålen med osthyvel. 3+1 del olja,vinäger
rikligt med italiensk salladsdressing.
Förståss suttit ute i det soliga vädret och ätit. Tänk!!!!!!!!!
Nu är sommaren äntligen här!:)
/Marianne
Havrestrutar med brownieglass

Har ni grillat till middag och vill ha nåt lagomt sött efteråt så passar
dessa smarriga strutar med brownieglass toppen!:)
Enkelt och snabbt är det också.
Till strutarna: 2 dl havregryn
80 g smält smör
1 dl vetemjöl
1 dl socker
3 msk ljus sirap
1/2 tsk bakpulver
2 msk grädde
Blanda ihop allt och klicka ut ca 1 tsk till varje flarn och ha rätt rejält mellanrum
då de flyter ut ganska mycket. Grädda ca 7 min så de är gyllenbruna i 175 grader.
Forma till strutar medan de är varma och låt sedan svalna ordentligt.
Brownieglassen är supersnabb,supergod och svår att hålla sig ifrån;)
Jag hittade brownies i frysen som jag bakat för ett tag sedan . Tog tre rejäla rutor brownies
en bunke GB:s vaniljglass på 2liter, 1/2 pkt vaniljvisp och mixade snabbt ihop allt
i matberedare. Tillbaka med allt i glassbunken och in i frysen.
Kan det bli enklare!?

Ha en bra solig, varm dag alla!:)
/ Marianne
Min variant på naanbröd....med fyllning:)

Såg naanbröd på affären och tänkte att jag kan väl göra en lite egen variant.
Dessa bröd har jag fyllt med grillad kryddstark kyckling, kryddig tomatsås och creme fraiche med
limepeppar för lite syrlig fräsch smak. Även sallad,lök , gurka och tomater.
Degen: 25 g jäst
1 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
Vetemjöl tills degen tar ihop ( ska vara ganska lös)
Låt jäsa i 45 min. Dela degen i två delar och kavla ut till två stora runda bröd
( som pizzaform) Blanda olivolja och cayennepeppar och pensla rikligt över bröden.
Grädda i 250 grader i ca 7-10 min.
Lägg fyllningen på ena halvan ,vik ihop och sätt nåt snyggt smörgåspapper runt.
Servera med en kall öl.
Dessa blir även toppen till en kryddstark köttfärsröra eller ngn. typ av gryta.
/ Marianne
Mumsiga Banankakan

Mumsig banankaka med supergod topping om man vill lyxa till det lite extra.
Här får ni receptet: 2 ägg
1 dl socker
1 dl smör/rapsolja
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
3 msk mjölk
2 mosade bananer
Vispa socker och ägg pösigt. tillsätt mjölk och smör/rapsolja.
Sikta i de torra ingredienserna och blanda med äggvispet.
Blanda sist i de mosade bananerna. Häll i en smord bröad avlång form.
Grädda 175 grader i ca 45 min.

Toppingen är . 1/2 pkt cream cheese
2 msk florsocker
50 g smält vit choklad
lite gul karamellfärg
/ Marianne
Parmarullar med spenatbröd och melon

Middag idag blev Parmarullar med cantaloupemelon och vattenmelon.
Ett mustigt bröd med spenat, solrofrön,pumpakärnor och pinjenötter, kryddat
med rökt havssalt.
Parmaskinkan har jag fyllt med : finhackat äpple, gurka,rödlök
liiiiiiiite finrivet skal från en lime
lite grekisk yoghurt
salt & peppar
Över rullarna har jag lite fikonbalsamico.

4 msk olivolja
2 dl vatten (fingervarmt)
1 nypa salt
1 nypa socker
Specialvetemjöl tills degen tar ihop
Låt jäsa ca 35 min. Hacka en påse bladspenat och sätt spenaten, solros,pumpafrön, pinjenötter
i den färdigjästa degen. Ta upp på bakbord och knåda in ordentligt. Dela degen i 5 bitar och tvinna
runt till avlånga bröd. Pensla med olivolja på och sätt lite rökt flingsalt på .
Grädda ca 15 min 250 grader.
Ha en bra fredag kväll och Kristina! :) Jag hoppas du slipper gå hungrig nu;)
Kram Marianne
Imorgon blir det nya recept:)
Återkommer som vanligt imorgon med mer recept för er som undrade vart jag tagit vägen:)
/Marianne
Pajen som passar till picknicken, tjejkvällen,buffén....you name it!;)

Den här pajen kan man äta både varm och kall.....den är lika god vilket som.
En vanlig pajdeg brukar vara 125 g smör, 3 dl vetemjöl och 1 msk vatten
men jag har förståss trixat till det lite:)
Jag har 125 g smör
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk svartpeppar
1 tsk chiliflakes
1 nypa rökt havssalt
3 msk kallt vatten
Sätt alla ingredienser i matberedare och kör till en deg. Platta ut i form med
löstagbar kant och förgrädda 10 min i 225 grader
Fyllningen är : 1 gul lök, 1 finhackad zuccini , detta steks och kryddas med Caj P:s grillkrydda
finhacka skinka, 2 pkt getost, 1 liten mozzarella ost ( ska ej stekas)
Sätt lök,zuccini, ost, skinka och fördela i pajskalet
Blanda: 3 ägg + 3 1/2 dl grädde, finhackad persilja och häll detta över fyllningen.
In i ugnen på 225 grader i 35 minuter.
Servera med vattenmelon.

/ Marianne
Hjortronbakelse
Hjortron är verkligen ett favoritbär hemma hos oss och inget slår hjortronsylt
som är hemmagjord. Inga tillsatser eller äppelmos i den sylten!
Här får ni receptet på denna bakelse som verkligen smälter i munnen;)
Har ni inte hjortron kan man ju förståss göra den med andra bär eller frukt
men om det slår hjortron....hm.......Näääääääääe!!!!!
Gör en rulltårtssmet: 3 ägg vispas med 1 dl socker
vitt och pösigt ska det bli.
Blanda 2 dl mjöl och 1 tsk bakpulver
Sikta i detta i äggsmeten, tillsätt 1/2 dl kokande vatten Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda
ca 6 min i 225 grader. Håll koll för det kan vara väldigt olika mellan ugnar. Fyllningen är alltså hjortronsylt och vispad grädde
Rulla ihop rulltårtan:) Skär ganska hyfsat tjocka bitar och skär en rand av marsipan
och lägg runt bakelsen. Vispa sedan grädde och spritsa eller klicka på , ngr. hjortron
som dekoration.
Tips!!! Jag brukar sätta ngr. msk vatten i grädden när jag vispar den, den blir luftig
och lättt, smakar inte så kompakt.
/ Marianne
Middagstips: Kinamat ( friterad kyckling med sötsur sås)

Kinamat är väl perfekt såhär en fredag:) Gott,gott,gott!!!!!!!!!!!
Många är liiiite rädda för att fritera , men jag kallar det för spänning i köket;)
Skämt åsido så är det inte så krångligt som man kan tro. Slå av köksfläkten
ha ett lock i beredskap och håll koll så att inte oljan börjar ryka.
Jag har ingen temp heller utan brukar kasta i en bit fralla och kolla så att den blir gyllene.
Då är det dags att fritera:)
Att röra ihop en frityrmix är ingen konst och denna blir krispig och god
Frityrmix: 5 msk maizena
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
Vispa ihop allt utom oljan och låt det svälla i 30 min. Precis innan du ska
fritera tillsätter du oljan.
Tänk på att kycklingen ska vara noga avtorkad innan du sätter den i frityrsmeten.
En fantastiskt god sötsur sås: 2 dl vatten
2 msk rödvinsvinäger
2 msk ketchup
1 msk japansk soya
2 msk socker
1 brk ananas i skivor( både spadet och skivad ananas)
1 dl sweet chili sauce
1 msk potatismjöl+ 3 msk vatten
Koka upp allt och rör sist i potatismjölsblandningen.
Servera med jasminris och en sallad.
Tror faktiskt att jag nästa vecka ska bjuda på ett tema runt asiatisk mat, hm...................
vi får se vad det blir:)
Ha en bra fredag!
Cupcake chocolat

Tänkte väl att ni ville ha en smarrig chokladvariant av cupcakes också, så
varsågoda! Detta recept är syndigt gott, många ingredienser i frostingen
men väl värt besväret:)
Receptet: 3 ägg vispas pösigt med 2 dl socker
rör ihop : 1 dl turkisk yoghurt, 1 msk honung, 2 msk kaffe
1 msk kaffelikör , 50 g flytande smör ( el smält)
Blanda torra ingredienser: 3 1/2 dl vetemjöl, 3 msk kakao, 2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Sikta i detta i äggsmeten tills. med yoghurtröran, Sätt i muffinsformar och
grädda ca 20 min i 175 grader.
Frosting: 50 g flytande smör/rapsolja
2 msk kaffe
1 dl kakao
6 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smält vit choklad
100 g philadelphiaost
Rör ihop allt och spritsa en rejäl "dutt" på varje muffins.

Finhackad mörk choklad är inte heller så dumt att sätta i frostingen:)
Ikväll blir det inget middagstips då jag tänker låta mig bjudas på mat haha.....
Ha en toppendag alla !
/Marianne
Cupcakes romantic;)

En romantisk cupcake kan det va nåt? hahaha........
God var den i alla fall :) tycker absolut att ni ska baka denna!
Här kommer receptet: 3 ägg vispas pösigt med 2 dl socker
häll sedan i 1 dl mjölk och 1 rejäl msk aprikosmarmelad
1 dl flytande margarin
Blanda i en bunke: 3 1/2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker
sikta sedan i detta i äggsmeten
Blanda bara precis ihop. Häll i muffinsformar
grädda 20 min i 175 grader.
Toppingen: 150 g vit choklad med limesmak
200 g philadelphiaost
rivet skal av 1/2 citron
Spritsa toppingen på och dekorera. Smakar ljuvligt!!!!!!!

Middagstips:Min snabbvariant av sjömansbiff
Jag gjorde rullader igår och idag blev det en annan rätt med lövbiff eftersom
jag hade kvar lite. Jag kokade upp buljong : bestående av en kalvbuljongtärning
och vatten:)( svårt eller hur!?)
Strimlade fänkål,gul lök, morötter och potatis , la detta i en ugnsfast form
häll buljong över så att det täcker till hälften , krydda på lite extra med svartpeppar
In i ugnen på 225 grader i ca 30 min.
Bryn under tiden lövbiffen som du skurit i ganska stora bitar, krydda på med salt, peppar
När grönsakerna kokat mjuka ta ut formen och vänd försiktigt ner lövbiffen.
Låt vara 10 min till i ugnen. Strö lite hackad persilja på om du har det hemma.
Servera syltlök och lite sallad till, en hårdbrödmacka.
Supergott! Enkelt!
/M
Chokladbollar för vuxna;)

Chokladbollar med lite mer "vuxensmak":)
Riktigt mörk choklad 81 %, otroooligt starkt kaffe, kaffelikör är
smakerna som höjer.
Receptet: 120 g smör
100 g finhackad mörk choklad 81%
4 dl havregryn
3 msk kaffelikör
4 msk riktigt starkt kaffe
1 dl socker
Kör allt i en matberedare, forma bollar och rulla i pärlsocker

/M
Middagstips: oxrullad med salt & sött
Oxrullad med smak av både sött & salt. Det söta med hackat äpple i rulladerna
tillsammans med parmaskinka och parmesanost.
En sås med salt smak toppad med lite sötsyrlig fikonbalsamico.
Smaker som tro det eller ej gifter sig bra:)
Till detta kokt potatis som jag bara snabbt grillat. Lite blandsallad.
Banka ut lövbiffen lite och lägg på en skiva parmaskinka, lite finhackat äpple
och riven parmesan, svartpeppar.( skinkan är ganska salt)
Rulla ihop till en rullad och fäst med en cocktailpinne. Stek i smör ngr minuter.
Såsen är enkel: 1 pkt havregrädde
1 msk soya
1 kalvbuljongtärning
svartpeppar och finhackad persilja
Låt koka upp, klart!
Ringla ett varv med fikonbalsamico eller annan balsamico på gräddsåsen.
Kan säga att det smakade gott med kött nu när jag varit vegetarian ett tag;)
/ Marianne
Smörgåstårta

Får jag passa på att fresta med en Smörgåstårta. Denna gjorde jag på
beställning idag så jag hoppas den smakar imorgon B.A!:)
Bottnarna är färdigköpta tekakakor.
första lagret : bredbar leverpastej, kokt skinka
finhackad gurka, majonäsgrädde (laktosfri)
andra lagret: kräftor, gravad lax, kokta ägg(hackade)
På tårtan : Gravad lax, stenbitsrom, räkor, persilja
gurka, tomater, ägg, dill, citron

Vegetariska v, söndag: Omelett av rester

Hade lite rester kvar av lördagens pasta och det fick bli en god omelett.
Stekte lite champinjoner och extra bladspenat förutom pastan. Vispade sedan 4 ägg
med ca 1/2 dl havregrädde och nyriven parmesanost.
Blandade ihop allt och stekte ett par minuter på var sida. Extra persilja på
och serverade med lantbröd och svarta kalamatiloiver.
Nu är min vegetariska vecka slut och har jag saknat kött??????????
Njäeeee........inte speciellt men jag säger förståss inte nej till en god
stek eller biff. hm...........vegetariskt är supergott men att alternera mellan kött
och vego är nog det bästa för mig:)
Hoppas ni fått lite tips i alla fall. Den rätt som fick bäst betyg här hemma var i alla
fall bakpotatisen och vårrullarna.
Skriv gärna nån kommentar om vad ni tycker:)
/ Marianne
Vegetariska v. lördag: Pasta m spenat & pinjenötter, Bruschetta

En enkel god pastarätt och med en tomat bruschetta till blir det lördagslyx;)
Koka pastan enligt anvisn. på förp.
Rosta pinjenötterna i stekpanna och häll sedan på en rejäl skvätt olivolja.
Blanda i ordentligt med färsk bladspenat och lite hackad persilja. Krydda
med svartpeppar & salt
Blanda snabbt spenat o pinjeröran med pastan och strö finriven parmesan ost över.
(Det är gott med en citronskiva att pressa över pastan.)
Bruschettan: Jag har gjort mitt grekiska lantbröd som det finns recept på
här i bloggen. Det är ett fantastiskt gott och framförallt enkelt
bröd att baka.
Jag har ringlat olivolja över en skiva och grillat i grillpanna på
båda sidor. Om du vill gnid med en vitlöksklyfta på brödet och
sedan en finhackad tomat, ngr. varv med pepparkvarnen KLART!:)
/M