Vårrullar av rispapper gott,gott:)



Slippa böket med fritering och att det känns liiiiite nyttigare:)
Rispapper är jättegott och enkelt att använda. Jag har visat i nåt tidigare inlägg här
i bloggen hur man gör. Rispapper köper du i asiatiska mataffärer.
I dessa har jag kyckling och bulgur, smaksatt med ganska mycket lime och soja
samt koriander.
Till rullarna serverar jag en vitkålssallad med risvinäger som smaksättare.



En sweet chilisås är gott att doppa i.

Igår var jag upp till Bredsel och fixade lite. Eftersom vi förbereder flytt så finns det mycket
att pyssla med.
Egenvispat skylten ska också monteras ner då  det inte blir mer café.
Så till alla er som undrar över middagar eller fikautflykter i sommar så
är egenvispat  numera endast en företeelse i bloggform.

/Marianne

Snabblunch: grillad bagel med kycklingfyllning



Bagels är inte det snabbaste i bakväg men blir ack så gott:)
Rostade till frukost med god marmelad, cream cheese och lax som
är det klassiska eller grillade som här.
Jag har här gjort en liten kycklingstuvning med rätt mkt parmesan
så att man har mycket smak, och sedan även en krämig ost.
Servera med sallad och lite keso

Bagel recept:
50 g jäst
3 dl mjölk
1/2 dl rapsolja
2 msk honung
1 nypa flingsalt
ca 8 dl specialvetemjöl

Arbeta degen rätt rejält ,har du inte armstyrkan använd maskin;)
Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Forma degen till ringar ( blir ca 8 st av denna sats)
Låt ringarna jäsa under bakduk i ca 50 min.

Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Lägg i ngr ringar i taget
och låt dom koka ca 2 min. Plocka upp med hålslev ,låt rinna av och lägg
tillbaka på plåten. Pensla med uppvispat ägg, strö över vallmofrön och grädda i 200 grader
ca 20 min eller till de har fin färg.



Ha en bra dag nu! Här blåser det som attans. Tillbringade början av denna vecka i
Stockholm där jag fick känna av lite vår, 11 grader varmt och strålande sol :)
/Marianne

MAKALÖS DESSERT!;)



En riktigt god dessert som räcker till många. Denna sats räcker nog till 10 pers:)

  

Börja med att göra en sockerkaka. Detta är ett kanonrecept som jag oftast

använder när jag gör tårtbottnar: 3 ägg

                                                3 dl socker

                                                3 dl vetemjöl special

                                                2 tsk bakpulver

                                               1 dl kokande vatten

Vispa ägg och socker pösigt,häll i det kokande vattnet, sikta i mjöl o bakp.

Grädda 30 min i 175 grader.

Låt svalna lite innan du skivar upp bottnarna. Blanda även en skål med kaffe och kahlua

  

 Sätt bitar av sockerkaka och skeda kaffeblandningen över
Sätt ett lager bär, jag har björnbär och blåbär ( till denna sats 2 påsar) sedan vaniljvisp
( 2 pkt) och finhackad mörk choklad, sedan ett nytt lager.....samma procedur till du fyllt upp
till kanten. Täck sedan med ett lager vispgrädde och pudra på rejält med kakao.
Detta blir nästan som en tiramisu men utan mascarponeost:)



Dekorera med nåt tjusigt:)





Ha nu en riktigt bra helg alla bloggläsare:)

/Marianne


Man tager vad man haver ,sa:........



Idag blev det total kylskåpsrensning och en glutt i frysen:)
Detta resulterade i:



En fantastisk kycklingpaj;)

Såhär gjorde jag.........

   

Först finhackade jag purjolök, tomater,äpple, zuccini och rödlök.......fräste snabbt i smör.

Stekte kyckling i bitar..........allt tillsammans i pannan.....3 dl matlagningsgrädde, 1 hönsbuljong

tärning.....lite maizena att reda av med............filodeg i lager i en form.....smör mellan.......i med

fyllningen......ost på... ....försegla med ngr. lager filodeg.......in i ugnen 225 grader ca 25 min


  


Servera med.......................



Hoppas ni blev inspirerade;)

/Marianne


Bilder från kalaset:)

    

    

   

   


Här får ni lite bilder från det stora kalaset vi hade i lördags:) Det var min
pappa Bertil som fyllde 80-år.
En jätterolig kväll med släktingar man inte träffat på länge, trevlig stämning
och förståss smarrig mat;)


För foto står Erika Granlund


/Marianne


 


Älgkött som smälter i munnen:)



Älgkött som smälter i munnen!:) Här har jag gjort grunden som en tjälknöl
men haft tempen på 50 grader ca 24 timmar. Sedan kokat saltlag med enbär och svartpeppar
lagerblad och låtit köttet ligga i ca 5 tim.
Sedan har jag grillat köttet hastigt runt om i rikligt med smör och kryddor
i en vanlig grillpanna.

Detta kött tänker jag servera på crostini med en oliv och basilikaröra på
som ett litet tilltugg till välkomstdrinken.

Som ni förstår så är det kalasförberedelser......det kommer mer tips;)

 /Marianne.........numera Bertilsdotter, jo jag har bytt efternamn:)


Lyxig cheesecake/paj



En jättegod cheesecake eller paj ,vad man nu väljer att kalla den:)



Krossa digestivekex grovt ( behöver inte vara supersmått) Blanda med
smält smör och tryck ut i mindre formar med löstagbar botten.

Vispa ägg, strösocker, grädde och creamcheese så att det blandas ordentligt.
Till 2 formar har jag: 1 ägg, 1 dl creamcheese och 1/2 dl grädde ca 2 msk socker

Tärna även ett päron smått och rör i. Fördela äggsmeten på digestivekexen (utan att
förgrädda kex smulet)
Grädda 175 grader ca 8 min eller tills smeten stannat.



Låt svalna och lyft ur formarna. Servera med vispad grädde och blåbär.



/Marianne

Håll ut:)



Ni som undrar vart jag tog vägen.....säger jag bara Håll ut:)
Håller på att planera för en stor privat fest då en av mina närmaste fyller jämna år:)
Jag står för matlagning och godsaker och ni ska få en hel del recept här löpande.

Håll utkik ;)
/Marianne


RSS 2.0
Matbloggstoppen