Hälsorecept v.1: Älgkött på två olika sätt:)



Älgkött är magert och hälsosamt innehåller faktiskt mycket omega-3.
Det är även rikt på järn och zink som är viktiga mineraler.
Jag äter inte rött kött ofta men när jag gör det blir det älgkött/renkött

Här har jag brynt en älgstek och fyllt den med:
                                                                  finhackad purjolök/gul lök
                                                                  äpple, fikon
                                                                  en mager riven ost
Sedan bakat in den i ett smördegsark. Serverar den med en quinoasallad
och rejält med machesallad



Här en annan rätt med älgkött med en liten orientalisk ton:)

Jag har strimlat älgstek och låtit den marinera i Teriyaki marinad, wokat i olivolja, tillsatt finstrimlad purjolök
och sockerärtor. Såsen är lite sambal oelek , soya sås och vatten.
Red av med maizena för att få den lite tjockare.
Servera med nudlar.

/Marianne

Hälsorecept v1: Frukost................



Jag är noga med att äta frukost även om inte matlusten är den bästa på
morron men det gör stor skillnad i energi och det där suget efter småätande.

Frukost består ofta av raw smoothie eller med yoghurt som bas.
En tallrik yoghurt  eller havregrynsgröt är också gott.

Jag väljer yoghurt med probiotika. Det är kort och gott mjölksyraproducerande nyttobakterier
som håller magen i balans.
I övr. finns goda soja ,ris och havreprodukter.



Havregrynsgröt med havremjölk.
För att få lite sötma kokar jag med finstrimlade dadlar och aprikoser
i gröten.

Varför havregryn är så bra : Det håller magen i trim, håller humör och
energinivåer i balans länge, sänker kolesterolvärdet, ett av de kiselrikaste livsmedlen
och alltså toppen för hy och friskt skelett.



En god juice till frukosten är inte heller dumt. Denna har jag gjort på
honungsmelon...............antiageingkost, återkommer mer om denna;)
citron,päron och lite ananas

/Marianne

Hälsorecept v1: Broccolisoppa , rökt renstek på grova sticks



En värmande soppa en dag som denna då det är minus 35 ute.
Detta är en broccolisoppa och jag lovar att den är godare än vad den ser ut hahaha...
Inget snyggt foto direkt , men så är det ibland;)

Jag har använt färsk broccoli
                     lite purjolök
Detta har kokats med lantbuljong (Reneé Voltaire)

När det kokat mjukt har jag hällt över allt i mixer och tillsatt
rätt mycket bladspenat, en tsk pepparmjukost och ca 2 msk lätt matyoghurt.
Färsk persilja.
Mixat till en slät soppa och smakat av med salt och lite peppar.

Till serveras rökt renstek på lite grövre sticks (Wilmas)



Broccoli är en bra  C-vitaminkälla. Innehåller ämnen som hjälper till
i leverns reningsprocess. Rik på betakaroten och är bra för
immunförsvaret.


/Marianne

Hälsorecept v.1: Sötpotatis,Serranoskinka,coleslaw



Dagens middagstips är: Serranoskinka, ugnsbakad sötpotatis
                                 mager coleslaw , spenatblad och en tunn skiva
                                 med ädelost.

Coleslaw: finriven vitkål, finskuret äpple lite lätt- majonäs
               och lätt- yoghurt, salt och peppar. Rör ihop allt
               och låt stå en stund innan servering



Jag gillar sötpotatis såväl i mat som i desserter. Den är rik på
betakaroten och en riktigt bra antioxidantkälla.
Hudens vän sägs det:)
Här har jag bara vänt den i lite olivolja och rostat i ugn på 225 grader.
Lite flingsalt som krydda.



En tunn skiva ädelost sätter piff.


Idag har det varit bistert  kallt ute , -30 och i samförstånd med dogsen så blev
det en lite kortare  prommissträcka idag. Hoppas på mildare väder:(

/Marianne


Hälsorecept vecka:1



Ätit för mycket under Julen?;)
Häng med nu under 4!!!!! veckor då jag bara ger er en massa recept på
HÄLSOMAT!
Ni kommer att få tips på frukost, lunch , middag och mellanmål.

Ni som följer denna blogg vet att det kan bli tvära kast i menyerna:)
Men jag törs lova att om ni följer mina recept kommer ni inte att bli besvikna.
Vågar ni?


Här ett middagstips: Stekt kyckling med quinoa, en fetaostsallad
                              avokadoröra
Skulle säkert passa med lax här ( är dock fiskallergiker själv:(

Kycklingen är stekt i olivolja och salt/peppar
Salladen: finhackad rödlök, osockrade majskorn, spenatblad,
              fetaost, svartpeppar,persilja och en skvätt balsamico
             av bra kvalité.




Quinoa är en ört och dess frö är ett av de mest näringsrika man känner till.
Quinoa innehåller massor mer proteiner än andra sädesslag och hela
raden av aminosyror. Ät quinoa om du är stressad, dess rika B-vitamin mängd
gör att binjurarna kan bygga en sund reaktion på stress.



Har även laddat med frukt , så att ni får en massa recept på juicer med
nyttigheter i;)



Detta är.....jag får presentera...........:)
Min råsaftcentifug!
Imorse gjorde jag en riktig dunderjuice med druvor, päron
citron och en tsk camu camu.
En riktig vitaminkick!

Fortsättning följer....

/Marianne

Laddat för Glöggfest:)



Dagen innan Julafton ordnade jag en liten glöggfest för nära och kära. En mysig kväll
med enkla tilltugg och rätt blandad kompott.
Här är allt dukat och klart minuterna innan gästerna kom.......Puh!:P



Ljuvligt god är denna pepparkaksrulle med ädelost.

        

Mixa en bit ädelost med en ask färskost, lite svartpeppar.

 

Mixa pepparkakor till smulor.Lägg ett lager smulor på gladpacksark

och sedan röran,pepparkakssmul på och rulla sedan ihop till en hård rulle.

Låt ligga i kylen en tag innan du skär upp den.

Räkröra och crostini.



Här har jag hackat rödlök,purjolök,salladslök och spenatblad.
Blanda med en burk med lyxräkor och en burk stenbitsrom.
Rör ihop gräddfil och cremé fraiche och blanda sedan allt.
Smaka av med lite salt.

Dadlar är mums!!!!! Här har jag fyllt dom med en paprika och vitlöksost.

Lindat bacon runt och in i ugnen på 225 grader tills baconet är krispigt och gyllene.




Köttbullstilltugg:)
Köttbullarna är gjorda på älgfärs förståss och med en brännvinsost
gifter sig smakerna väl kan jag säga:)




Västerbottensostpaj med rökt renstek. Blanda hälften gräddfil och grädde
så blir fyllningen extra krämig och god:)




Små vegetariska vårrullar med sötsur sås att doppa i.

 Enkel fyllning som består av: vitkål
purjolök, pinjenötter och tamarisoya.



En vitkålssallad med kokad lag: 1 1/2 dl rapsolja
                                               1 1/2 dl vitvins vinäger
                                               2 dl socker
                                               1 tsk salt
Koka detta tills sockret löst sig och häll den varma lagen över
strimlad vitkål och rödlök. Låt stå ett par timmar innan servering.

Fatet med kött är en skinkstek som jag kryddat med grön,svart,vitpeppar
och rosépeppar, öst med smör under stekning i ugn så att det blev saftigt och mört.
Har här lagt upp allt med sallad och svarta oliver, tomater, druvor.



Små pizzabitar med gorgonzola, salviablad och spenatblad.
Receptet på degen finns här i bloggen.



Natuligtvis dracks det då även glögg men hm............det tog jag inga
bilder på hahaha.......

Hoppas ni har en riktigt God Jul nu och idag ska jag testa min
Julklapp som blev en råsaftcentrifug;

 /Marianne



Fjärran från Julmat....................



Söndagsmiddag hemma hos oss och så fjärran från Julmat man kan komma:)
Supergott, kryddigt....lite koncentration att få i sig då jag bestämde
att det skulle ätas med pinnar;)



Maten tog liiiiite tid men det är det värt.
I botten på tallriken är det  lite olika salladssorter som passar
även varma, som ex. spenat
Sedan har jag wokat vitkål och rödlök med lite soya och chili.
Ett lager jasminris
Äggnudlar, kokade och snabbt wokade med lite sesamolja och svartpeppar.
Kycklingen  är grillad i grillpanna,
Vidare har jag gjort en ganska stark teriyakisås och tillsatt apelsinsaft
och strimlad gurka, svartpeppar, persilja, purjolök och finskuret äpple.

Blev vansinnigt gott!:)

Nåja.............imorgon får jag tänka Jul....hm...........

/Marianne


Enkel och smarrig tryffel:)



En enkel och smarrig tryffel till Julens dessertbord.......kan det va nåt;)
OK! här får ni ett recept:

Smält 200 g mörk choklad och 100g vit choklad i vattenbad
Blanda 1/2 brk. kondenserad mjölk med 2 msk cacaolikör och 1 påse flagad mandel

Blanda ihop allt och sätt i en form klädd med smörpapper.
Låt stelna i kylen.
Skär sedan i lagom bitar och njuuuuuuuuuuuuut!;)



Nu åker jag till Stockholm ett par dagar och återkommer med uppladdning för min
glöggfest dagen innan Julafton:)

Ha det bra
/Marianne

Saffransskorpor



Skorpor är bra att alltid ha på lut i en burk:) Gott, enkelt och går supersnabbt
att baka.
Mandeln går bra att byta ut mot andra nötter eller torkad frukt.
Att även byta ut strösocker mot florsocker ger en krispigare konsistens
på skorpor.





Packat och klart! Bra present är det också att ta med nu under Julen:)

/Marianne

Saffransbullar och Raw-tarte........vegopizza

Idag har jag och Caroline varit på egenvispat och klurat, provsmakat

på recept som vi tagit fram:)

 Jag gjorde saffransbullar



En vanlig vetebullsdeg+ 2 ägg
1/2 brk kesella, 1 dl turkisk yoghurt och saffran förståss (1 1/2 påse)
Fyllningen är smör, socker,mandelmassa,russin,pistagemandel : mixa ihop till smet
Strö även russin över degen.
På bullarna har jag satt vit choklad med en skvätt punch;)

Behöver jag säga att det smakar...................ja det finns inte ord! ;)



Caroline gjorde en  raw-tarte med Julsmaker.
Fikon, kanel, plommon och en massa annat gott.
Till serverades cashewgrädde...........mums!:)



På toppen : korinter och raw cacao-nibs



Hungriga blev vi förståss av allt bakande så det blev en vego-pizza
med zuccini,champinjoner,rödlök, kalamati oliver, spenat, norialger
och svarta sesamfrön.
Ingen ost.......behövs inte då man har så mycket smaker och en fantastisk
tomatsås.



Gräddad och klar att ätas:)



Imorgon blir det väl nåt annat;)

Ha en bra kväll!
/Marianne


Hm.............Julpynt:)



Ett minne från min pappas Ford anglia hänger på min vägg:)
Med ett trähjärta får det agera Julpynt.

Plåt till sardinkonserver som formats till burk, present från en kompis.



Klart det finns annat Juligt hos mej också....lite mer traditionellt kanske haha.

Jag sitter och spånar lite och knåpar med Julrecept. Imorgon startar jag med
Juliga,smarriga recept på alla sätt och vis men med en twist;

Vill du ha tips till glöggen,Julbordet,godisbordet.......ta en titt här på
bloggen då de närmsta dagarna:)

/Marianne


Hoppsan.........................................

Hoppsan! De här bilderna skulle med på förra inlägget:)

En supergod raw-rätt och tralala...........här får ni receptet:

Champinjoner-hackas och marineras i tamarisoya

finhackad purjolök

majskorn

finhackad chili

finhackad rödlök

bladspenat i strimlor

Mosad avokado med pressad citron i

Blanda ihop allt detta och krydda med torkad ramslök och himalayasalt
svarta sesamfrön och norialger
Smaka av med citron och kallpressad olivolja. Ngr. varv med pepparkvarnen är inte
heller helt fel.

Servera på stora salladsblad och toppa med färska groddar
en extra citronskiva att pressa över;)

Söndagsmiddag kanske;)



Ha en skön söndag

/Marianne


Sorry.........men bjuder på bilder istället, så ni kan längta till i januari;)

 Jag fick helt enkelt ringa alla som bokat in sig
på Rawfoodbuffé och förklara att en ispropp ställt till det. Här ser ni hålet
som leder under husgrunden där maken kämpat tappert för att få upp ledningar
som frusit:(  ....får påminna att huset är byggt 1904......
Jag var liiiiite nervis när han kröp där under med pannlampa och ja..........kallt
och tänk om han skulle krypa vilse..........................
Allt gick bra i alla fall och nu ikväll har vi äntligen vatten:)
Dock för sent för att hinna med allt till en buffé.

Mat har lagats idag ändå och här får ni njuta av lite bilder på den:)



Raw cheesecake med caschewvaniljsås och en hallontopping



MUMS!



Raw vaniljsås ............en riktig höjdare!



Min duktiga kumpan i testköket:)

Jag provade att göra ostkaka på keso.........smakade underbart!!!



Ostkaka passar perfekt till Jul. Mitt Julbord hemma blir en blandning
av allt. Rawfood, vego osv.
Behöver man vara traditionell.?..........näeeeeeeeeeeee inte om ni frågar mig:)



Lite ljusslingor i mörkret



Buffékväll med Rawfood flyttar jag fram till i januari eftersom tiden som är kvar
nu innan Jul är rätt så fullbokad.

Ha nu en skön helg alla !:)

/Marianne



RSS 2.0
Matbloggstoppen