Vegetariska v, fredag: Pizzette & vitkålssallad



Pizzette betyder minipizzor och det smakar bra såhär en fredagkväll
tillsammans med sallad och ett gott glas vin;)
Ofta är det enkla det godaste.
Tomatsåsen har jag låtit koka ihop i en timme. Börjat med att fräsa
en gul lök i olivolja och sedan alla typiska pizza kryddor som:
Oregano
Basilika
Timjan
mejram
Ta det du hittar färskt annars går torkad form också bra.
Sedan häller du på en förp. passerade tomater och två färska finhackade tomater.
Lite socker och salt, vitlök
Låt detta koka som sagt ca 1 timme. Mixa det sedan till en slät tomatsås.

Pizzadegen till ca 10 pizzette:
 50g jäst
 1 dl olivolja
 1 nypa flingsalt
 1 nypa socker
 3 dl ljummet vatten 
 Vetemjöl till en lagom lös konsistens ( liiite kladdig)
Låt jäsa 40 min under bakduk

Dela sedan degen i 10 små bollar, platta ut och sätt på en plåt
med bakplåtspapper. Sätt en rejäl sked tomatsås och in i ugnen på 250 grader.

ca 10-15 min. Grilla under tiden halloumi i tunna skivor. ( i grillpanna)

Lägg ngr skivor halloumi på varje pizzette och ringla lite olivolja över, nymalen svartpeppar

Servera med Vitkålssallad som du ser och får receptet på här:



Vitkålssallad: 1 salladshuvud
                    1 rödlök

Strimla och lägg i en skål  Koka upp: 1 1/2 dl rapsolja
                                                      1 1/2 dl vinäger
                                                      2 dl socker

Koka tills sockret löser sig och häll den varma vätskan över salladen.
Låt stå och dra ca 1 timme.

Allt från mig,
Ha en trevlig Valborgs:)
/M


Saftig Ricottakaka med smak av citron



En god ricottakaka med smak av syrlig citron. En god avslutning på
ex. en Italieninspirerad middag.

Pajdegen: 2 1/2 dl vetemjöl
               1 dl florsocker
               1 nypa flingsalt
               2 äggulor
               100 g smör
              rivet skal av 1 citron

Fyllning: 350 g ricottaost
             2 msk lemoncurd el aprikosmarmelad
             3 ägg
             1 dl socker
             1 tsk vaniljsocker
             3 msk citronsaft

Gör pajskalet i matberedare, låt vila i kyl ca 30 min. Kavla ut  degen
och klä en form med löstagbar kant. Vispa ihop fyllningen och häll i skalet.
Grädda på 175 grader ca 45 min.
Lägg citronskivor på den färdiga kakan och pudra med florsocker.

Den ska vara helt kall vid servering. Rosta gärna pinjenötter och strö på.

 /M


Vegetariska v. torsdag: Vegolasagne



En krämig Vegolasagne fick bli middag idag:)

Jag har använt spenatlasagneplattor. de ingredienser jag använt är:
1 bukett färsk broccoli
1 brk majskorn
1 rödlök
1/2 zuccini
1 pkt passerade tomater

Stek alla grönsaker, krydda med salt,peppar,chili,vitlök
Häll sedan på de passerade tomater

Koka en bechamelsås: 1 msk smör, 2 tsk mjöl , ca 8 dl mjölk
Sätt smöret i kastrullen och rör i mjölet tills det börjar tjockna, späd med mjölken
När såsen rörts ihop blanda i en 1/2 brk ricottaost ( det lyfter smaken rejält)

Varva nu såsen med lasagneplattor och grönsaksröra i en ugnsfast form. Grädda
i ca 35 min på 225 grader.

Jag har serverat keso och ananas till.

Ha en trevlig kväll / M


Grovt rågbröd m. lingonsylt



Bakade lite imorse för att få nåt gott till kaffet :)
Ett grovt rågbröd som är både gott och lättbakat.

Här har ni receptet: 4 dl grovt rågmjöl
                             3 dl vetemjöl
                             1 tsk salt
                             2 tsk bikarbonat
                             1/2 dl sirap
                             4 dl filmjölk
                             3 msk lingonsylt

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke, sedan
filmjölk, sirap och lingonsylt. Rör snabbt ihop till en smet.
Häll i smord bröad form och grädda i 1 timme på 175 grader.

/ M

Vegetariska v. onsdag: Fylld bakpotatis



En rätt som jag inte tror gör någon besviken;)
Det tar liiiiiite tid men är väl värt besväret.
Till 2 pers: Baka 2 stora bakpotatisar ca 1timme i ugnen på 225 grader
                Skär av en topp på potatisen och gröp ur innehållet i en skål.
               ( Spara skalen som du sen ska fylla)

Stek 1/2 zuccini
        1/2 rödlök
        1 liten påse bladspenat
        rejält med hackad persilja
        ca 2 dl riven cheddarost
        5 msk pasta grädde
       salt & peppar ( smaka av)

Stek zuccinin och löken i lite olivolja, blanda i spenaten, persiljan och rör
snabbt om. Varken spenaten el persiljan ska stekas längre.

Blanda nu ihop allt, mosa potatisen lite m gaffel.
Fyll potatisarna  med röran och in i ugnen igen ca 20 min.

Servera med en sallad.

/ Marianne

Vegetariska veckan, tisdag: Vårrullar & hjortron/blåbär Tiramisu



Vegetariska vårrullar att dippa i stark sötsur sås och soya. Supergott!!!!
I dessa har jag:

Champinjoner , gul lök, pinjenötter, sesamfrön, bladspenat, vitkål
zuccini , persilja

Finhacka zuccini, champinjoner, strimla vitkålen med osthyvel
stek alla ingredienser i omgångar.
Rosta pinjenötterna och sesamfröna stänk lite vatten på dom under rostningen
och krydda med grillkrydda och salt.

Blanda ihop allt i en  stor skål och låt svalna

Ta sedan filodeg och dela hela degarket i 4 delar. Lägg sedan ca en msk fyllning
på varje ark och rulla ihop till vårrullar ( du behöver inte använda smör o pensla arken)

Häll rapsolja i en stekpanna ,ungefär till hälften och fritera vårullarna
ngr. minuter på var sida när oljan blivit nog het.

Jag har ingen temp på oljan utan har bara ett lock i närheten, fläkten avslagen och håller ett
öga på att oljan inte börjar ryka , då får man dra ner tempen.
" Man får inte krångla till det" hahaha.........

 
timjan melon                Färdiga vårrullar        oliv & feta sallad





Jag bjuder även på Tiramisu idag vilket smakar gudomligt;)
Här med smak av hjortron och blåbär.

Receptet: 3 äggulor vispas pösigt m 1/2 dl socker
               3 äggvitor vispas
               3 dl grädde vispas

Ta sedan äggulor o socker som du vispat o blanda i en förp. mascarpone
Vänd sedan i grädde o äggvitor

Ta savoiardikex och doppa i kaffe tills. med nån god likör
lägg i form, varva med hjortronsylt o blåbär, mascarponegrädde
 Översta lagret pudrar du på kakao och ngr. hjortron

att garnera med.

Allt från mig idag!:) Hoppas ni provar detta nu?

/ Marianne


Vegetariska veckan måndag: grillad halloumi ,majskolv ,sweet chili yoghurt



Min vegetariska vecka inleds med grillad halloumi, kokt majskolv
slungad i smör och kryddad med lime och svartpeppar.
En enkel sallad med ruccola , spenat ,rödlök och granatäpple
En yoghurt smaksatt med sweet chili sauce.

Jättegott,Jätteenkelt!;)

Ha en bra kväll
/ Marianne

Veckomeny 1 ,söndag: Bulgursallad med Italienska smaker , dessert: Polentakaka med blåbär och lättvispad grädde/mascarpone



En härlig bulgursallad med Italienska smaker och en  smarrig polentakaka
får avsluta Veckomeny nr 1:)
 Här har jag blandat bulgur,prosciutto , fikon,melon,mozzarella , ruccola
spenat, ekbladssallad, rödlök, citron, grillad kyckling.
En dressing med olivolja,vinäger (3+1) salt & peppar

 



Polentakaka med blåbär och lättvispad grädde/mascarpone
Jättegott och inte så sött utom alldeles lagom, så att man kan
ta två bitar;)

Här är receptet: 3 dl vetemjöl special
                        2 dl polenta
                        1 1/2 dl socker
                        2 tsk bakpulver
                        1 ägg
                        2 dl mjölk
                        6 msk rapsolja

Rör snabbt ihop allt till en smet  och häll i smord och bröad form , grädda mitt i ugnen på 200 grader
i ca 45 min . Prova med en sticka att den är torr  i mitten.

Vispa grädde och sätt i en klick mascarpone, söta med florsocker.
Servera blåbär eller andra bär till.


Nästa vecka lagar jag bara vegetariskt, ni hänger väl med:)

/M


Veckomeny nr 1, lördag: Chicken and chips med örtmajonäs



Detta är väl ingen smalmat med ack så gott:) Bara för nån gång är väl allt ok!

Jag har använt kycklinginnerfile' och panerat den .Mjöl-ägg-ströbröd är ordningen.
Jag har även kryddat ströbrödet ganska mycket för att få bra smak. Lite chili, grillkrydda
svartpeppar och salt.

Majonäsen är en basmajonäs men jag mäter aldrig upp en oljemängd utan jag vispar
tills jag får den konsistens jag vill ha. Sen använder jag elvisp så det går snabbt och enkelt.
Sedan har jag kryddat majonäsen med salt,peppar,färsk dragon, timjan och bladpersilja

 Majonäs: 1 äggula
                                               1 tsk dijonsenap
                                               1 msk vinäger 
                                            rapsolja tills majonäsen känns krämig
                                               Kryddor efter smak

/M

                                 


Mitt absoluta favoritbröd :)



Provar ni detta recept törs jag lova att det blir en favorit:)
Med en stark ost typ Krutrök eller Västerbottensost är detta
ett supergott alternativ till fika när det kommer vänner på besök.
De vill garanterat få med sig receptet när de går:)

Till 1 limpa: 3 1/2 dl vetemjöl
                  3 dl grahamsmjöl
                  1 dl strösocker
                  1 tsk bikarbonat
                  1 dl solrosfrön
                  1/2 dl linfrön
                  1/2 dl sesamfrön
                  1 dl russin
                  1 1/2 dl strödadlar
                  1 dl ljus sirap
                  4 dl filmjölk
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, häll i sirap och filmjölk
Rör snabbt ihop till en smet. Häll i smord och bröad form
Grädda i ca45 min på 200 grader

 Strödadlar hittar ni på Hälsokostaffären.
Jag använder strödadlar i många av mina recept, så de lär dyka upp igen:)

/M

                
                 

Veckomeny 1, fredag: Grillad sparris med bresaola, getost & mild örtdressing



På en fredag vill man äta nåt extra eller hur?:)
Här har jag grillad sparris, en getost  med mycket smak
Bresaola  och en mild örtolja med timjan, körvel och dragon ( torkade kryddor)
olivolja och lite vinäger ( 3+1 del)
Lite färsk timjan  på toppen och ngr varv med pepparkvarnen.



Ha en bra fredag! Hoppas ni lagar just detta;)
/Marianne

En liten dessert bara;)



Vattenmelon och färska fikon med fikonbalsamico.
Måste upplevas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)

En riktig höjdare!

/M

Veckomeny1 , torsdag: Het Tortilla på salladsbädd



Tortillabröd med het köttfärsröra . Jag har bara kryddat köttfärsen
med chili och jalapeno, salt och peppar. Lite passerade tomater för att
få det till en krämig röra.
Gott , enkelt:) servera med en blandsallad.

Just det! Jo saltet jag använt är Maldon smoked sea salt.
Blir en underbar smak som påminner om kolgrillat.

 Hittade dessa söta småflaskor med
olivolja och balsamico. Perfekta att ta med om man ska ha lite picknick,
eller att bara ha på middagsbordet:)

/M

Veckomeny 1 onsdag: Pannkakor lite som man vill:)



Det här är ett jättebra "plätt" recept . Vad man serverar till avgör lite om man
vill ha dom som dessert eller middag eller kanske som förrätt.
Stekt bacon............. variationerna kan vara många.

Till dessa har jag lönnsirap, tranbär och hjortronsylt, en klick grädde
el creme fraiche för den som vill.
På bilden nedan creme fraiche, rödlök och rom.

Här är receptet: 300 g vetemjöl
                        1 tsk salt
                        1 msk socker
                        2 tsk bakpulver
                        2 lätt vispade ägg
                        4 dl mjölk
                        125 g smält smör

Blanda mjöl,socker,salt och bakpulver i en skål. Tillsätt ägg
mjölk och smält smör. Rör samman och grädda 4 pannkakor åt gången.
Dessa påminner lite om amerikanska pannkakor då de jäser upp pga. bakpulvret.



Ha en bra dag!:)
/M

PS. som ni ser har jag lite oordning på min blogg . Men för er som vill se alla mina recept
gå tillbaka i Arkiv. (Hoppas kunna åtgärda detta inom en snar framtid:)

Veckomeny nr 1, tisdag: Paj med fläskfile' och spenat, toppad med päron,rödlök och citronbalsamico



Här har jag gjort portionspajer och det  går utmärkt att göra ngr. pajskal
att ha i frysen och ta fram nån dag när man kanske har lite rester eller så och fylla med lite vad man har till hands. Här hade jag  fläskfile'
som jag stekt med bladspenat och kryddat med lite limepeppar och en skvätt citron
salt o svartpeppar.
Toppat med finhackat päron och rödlök sedan ringlat citronbalsamico över.
Mums!!!!!!!!:)

Pajskal: 75 g smör el margarin
             2 1/2 dl vetemjöl
             1 dl grahamsmjöl
             1 nypa flingsalt
             ev. liiiite olivolja tills degen tar ihop.

Blanda gärna i matberedare. Tryck ut degen i pajformarna och låt vila
i kyl ca 15 min innan du gräddar dom på 225 grader i ca 15 min.

                        
Obs! De är  precis lika goda att äta kalla.:)
/ M

Veckomeny nr1, Måndag: Hamburgerbiff med klyftpotatis



Hamburgerbiff!? Kanske ni undrar vad jag menar? Jo för i denna
har jag ägg och ströbröd bl.a men i en vanlig hamburgare är det enbart
ren köttfärs och vatten som man klappar in i köttfärsen. Sen smaksätter
man hamburgaren precis vid stekningen eller grillning, typ med glace.
Men jag återkommer till mer om detta vid ett senare tillfälle.

I dessa Hamburgerbiffar till ca 5 st är det följande:

300 g nötköttfärs
1 dl matlagningsgrädde
1 ägg
1 äpple i små tärningar
2 dl riven stark ost ( jag har använt Krutrök)
salt & svartpeppar , grillkrydda ( efter smak)
Ströbröd till lagom krämig konsistens ( svårt att ange exakt mängd)


Till biffen har jag rostat vitt bröd, sallad och skivad rödlök
dressingen är:  1 dl turkisk yoghurt
                       2 msk ketchup
                       salt & peppar

Klyftpotatisen:

När ni gör klyftpotatis och vill ha den extra krispig ska ni först koka klyftorna i ca 10 min.
Spola av dom i kallt vatten och sedan ringla olivolja över och in i ugnen på 250 grader
tills de har fin färg. Strö över lite flingsalt.


Den här veckan blir det blandad kompott men nästa vecka ska jag
prova att laga enbart vegetariskt. De kommer sedan att finnas lite olika menyer att titta på
under kategorier: veckomenyer 1,2 osv.

/ Marianne;)

Fredagsmys: köttfärsröra med tortilla & rödbetschips, nybakad kryddig focaccia



 Enkelt och gott!:)

Köttfärsen jag använt är älgköttfärs, (ett lite magrare alternativ än vanlig nötfärs )
Det är ca 500 g älgköttfärs
              1 påse tacokrydda
              3 msk sweet soya sauce
              1/2 kalvbuljongtärning
              1 pkt passerade tomater
              lite chiliflakes, svartpeppar

Servera med tortillachips och rödbetschips, lite sallad och en stor bit focaccia som kommer här:



 FOCACCIA:

25 g jäst
6 dl vatten
2 nypor flingsalt
4 msk olivolja
ca 8 1/2 dl dinkellmjöl (siktat)

Blanda ihop degen och låt den jäsa 1 timme. Häll sedan upp den i oljad långpanna
Låt jäsa 40 min. Gör under tiden röran som ska vara i :
                                                                                 1 kruka Bladpersilja
                                                                                 1 kruka gräslök
                                                                                 ngr spenatblad
                                                                                 1 dl olivolja
                                                                                  1 påse grekisk salladskrydda
                                                                                 1 kruka rosmarin ( att trycka ner kvistar)

 Gör gropar i degen och fyll med röran, tryck sedan i rosmarinkvistar
Grädda i ca 20 minuter på 225 grader.


Ha en trevlig helg alla!;)
/M
            


Hoppsan;) Mjölet i pizzan

Naturligtvis ska det ju vara mjöl i pizzadegen.
Använd specialvetemjöl och ca 2,5- 3 dl
degen ska ta ihop men vara lite lös. Du kan
arbeta in mer mjöl om det behövs när degen jäst klart.
Sorry!:)

Pizza med rosmarin, getost, päron & prosciutto



Jag gillar verkligen en god, spröd pizza. Inte dom som är kladdiga och det där ständigt klassiska
skinka och tomatsås, massor med ost......visst det kan väl också vara ok , men att bygga upp smaken med en god olivolja
och en god prosciutto , bara lite getost med mycket smak.......då får man en lyxvariant :)

Prova!;)

Pizzadeg ( till 2 pizzor)
25 g jäst
1/2 dl olivolja
flingsalt en nypa
1 1/2 dl ljummet vatten

Arbeta ihop till en deg och låt jäsa 30 min.
Dela degen i 2 delar och kavla eller tryck ut till 2 pizzabottnar
Ringla olivolja över båda bottnarna, ( rätt rikligt) Smula sedan över getost
lägg på skivor av päron, riv strimlor av prosciutton och avsluta med lite nymalen svartpeppar.
Lägg på ngr. kvistar färsk rosmarin

Grädda i het ugn 250-275 grader ca 6 min( beroende på ugn)
Ringla sedan återigen olivolja över pizzorna.


Mmmmmmmmmmmmmmmmmmm..................................................


Ni vill ha en närbild eller hur? För ni blev allt sugna....eller?;)

/M


Feta & Olivmuffins



Dessa muffins är lätta att göra och smakar suveränt till soppa.
Dagens middag blir broccolisoppa här hemma ( receptet finns här i bloggen under middagstips)

Olivmuffins:

4 ägg
1 dl flytande smör/margarin
1 nypa flingsalt
2 tsk bakpulver
2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl polenta
2 dl svarta kalamati oliver
1 pkt fetaost ( ca 150 g )
1/2 dl linfrön
2 dl turkisk yoghurt

Sätt de torra ingredienserna + fetaost och oliver i en bunke, blanda sedan ägg
yoghurt och smör  för sig och häll detta i mjölbunken. Arbeta snabbt ihop till en deg
klicka ut på muffinsplåt eller i bakformar.
Grädda på 200 grader i ca 25 min ( går bra att frysa)

Min bakplåt har jag köpt på IKEA och det blir lagomt stora muffins och de får en lite rolig form:)

Ha en bra dag;)
/M

Dagens middagstips: Polenta med kycklinginnerfile'



Polenta är supergott och här har jag använt den precis nykokt till stekt
kyckling. Balsamico på tallriken och lite bladpersilja..........smakar toppen;)

Tips:

Polenta använder jag som ingrediens i bakning osv. Gör som det står på
förpackningen och häll i den kokta polentan i en vattensköljd form och
låt svalna. Skär sedan i skivor och grilla, kan serveras som vegetarisk rätt
med sallad,oliver osv.

/Marianne

Dag 7: Stekt Saganaki med melon, avokado & citronbalsamico



Min Hälsovecka avslutas med en god middag på  stekt Saganaki.
Saganaki är en grekisk ost gjord på getmjölk. Jag tycker den har mer
smak  än halloumi och det blev otroligt gott med citronbalsamico till. Har ni inte testat
detta så tycker jag absolut att ni ska prova.
Jag har fräscha grönsaker till: avokado, melon, majs, blandsallad

Jag har alltså avstått från allt socker, mjölkproduker(komjölk)
Ätit mer regelbundet och alla mellanmål har bestått av frukt.
Har även skippat allt bröd och mat med vetemjöl i.
Framförallt ätit en rejäl frukost då jag gjort gröt hela veckan
förutom dagen med smoothie som var si så där:)
Dragit ner kaffedrickandet till 3 välsmakande koppar / dag

Jag har ätit god mat och inte kännt nåt sug efter godis eller läsk osv.
Anti age-kost och yngre hm...................det har jag inte blivit ;) (tror jag haha...)
och jag är alldeles för förtjust i att göra chokladbakelser och annat  för att
avstå från sånt . Men jag har gått ner i vikt och nog anammat lite nya
vanor i kosten.

För er som är nyfikna är det ju bara att följa min veckomeny;)
/M

Dag 6: En heldag ute & färdig mat....hm.......?



Dag 6 på min hälsovecka : Frukost blev gröt som vanligt
                                       Lunch : wokade fullkornsnudlar m. grönsaker
                                       Middag: en färdig skinksallad, dock utan ost

Idag har det varit kanonväder igen och det resulterade i en heldag ute.
Tog mig en rejäl prommis också......skönt:)
Jag var lat idag vad gällde middag och vi beställde sallad. Ingen höjdare direkt men helt ok!

Mellanmål

Hoppas ni också haft en bra dag i solen:)
/M

Dag 5 middag: grillad biff med ugnsrostad sötpotatis & fänkål



Lite lördagslyx:)
En utskuren biff som jag marinerat i olivolja & svartpeppar, lite salt
Precis innan den är färdigstekt pensla sweet soya sauce över, bara yttepytte
för smakens skull. Sötpotatisen & fänkålen är rostade i ugn på 250 grader
ca 25 min. Lite olivolja.
Örtoljan är 3+1 olja , vinäger och torkade örter( mejram,timjan,oregano,chili)



Salladen till består av: Rödlök, plommon, svarta kalamatioliver,pinjenötter
Ringla örtolja på till servering.

Jag lovade att lista topp 20 maten;)
* broccoli           *Havre        *Kokos & kokosolja
*blåbär              *Quinoa       *Råg
*Vattenmelon     *Mandel
*Spenat             *Sötpotatis
*Citron              *Tomater
*Vitlök               *Tofu
*Bönor               *Lax
*Persilja             *Grönt te
*Kyckling           *Linfrö & linfröolja

Vill man hålla sig allert:) ska man alltså se till att få in detta i kosten.


Vi har ett underbart väder här och jag cyklade innan middan en runda på 2 mil:)
Det blåste liiiiiiite kallt och här är fortfarande alldeles för mycket snö. Men det var
toppen att ta fram cykeln:)
/Marianne

Dag 4 middag: Grekisk böngryta



Middagen blev en gryta inspirerad av en rätt jag såg en gång i en
bok om grekisk mat. Jättegott och helvegetariskt. Ät den som den är
eller servera bulgur/ ris till.
Lite salta pinjenötter är gott att strö över och pressad lime:)

Mitt recept: 1 rödlök
                 1 pkt ( go green) Kidney bönor
                 1 pkt blandade bönor ( kidney, vita, borlotti, kikärtor)
                 1 passerade tomater
                 1 pkt havregrädde
                 chiliflakes, svartpeppar, paprikapulver, vitlök( om man vill)
                 lite grillkrydda, limepeppar
Massor med färsk persilja att strö över och lime klyftor

Börja med att fräsa löken i lite olivolja, sedan bönorna, kryddor , passerade tomater
och havregrädden. Låt småputtra en stund och strö sist över persiljan.

Det här räcker gott till 4-5 pers. En sallad till är också gott.



Min frukost dag 5 består av gröt igen:) Jo jag gillar det faktiskt.......bättre än den

supersmoothin jag testade. Lunchen får bli rester av denna goda böngryta.

Fortsättning följer..................ni ska få en lista över topp 20- mat ( enligt anti-age haha....;)

/M


Lunch dag 4: Spenatfrittata m. melonsalsa & kalkon



Dagens frukost bestod av min havregrynsgröt och havremjölk ( hm............kommer inte att köpa mer av den när den tar slut, ska prova soyamjölk)
Sedan blev det ett träningspass inomhus på löpband. Vädret är slask slask och åter slask:(

Min lunch smakade toppen!

Spenatfrittata:  4 ägg
                       4 msk havregrädde
                       ca 2 dl hackad bladspenat
                       salt & peppar
       Rostade ,saltade Pinjenötter att strö över.

Vispa ihop allt och stek i lite olivolja.
Melonsalsan : tärnad melon och avokado, olivolja, vinäger ( 3+1) salt peppar
Färdigskivat kalkonkött. Lite god olivolja att ringla över.

Tips: När du rostar pinjenötter eller andra nötter och vill ha dom salta , sätt i ngr skvättar vatten tills. med saltet
då fastnar saltet  på nötterna.

Nu ska jag dricka en kopp kaffe mmmmmmmmmmmmm...........
En av de tre koppar jag numera tillåter mig;)

Återkommer med middagstips:) / M

Dag 3: Frukostsmoothie med rismjölk (Nyttigt värre!!!!!!:)



Detta är morgondrycken som ska "kommunicera med dina gener och göra dina celler lyckliga"
enligt anti age-kost filosofi:)

Receptet (2 pers.): 5 dl rismjölk
                            1 mango
                            1 papaya
                            1 banan
                            en dutt kanel
                            liiiiiiite citronsaft

Kör alla ingredienser i mixer och avnjut:)
Betyget då????? jo, jag tyckte det var helt ok! inte det godaste jag ätit och rismjölk smakar lite
speciellt. Maken däremot som jag bjöd på denna frukost rynkade näsan och undrar om han ska laga
sin egen mat i fortsättningen haha...........


Lunch idag blir rester av kycklingsoppa och jag återkommer med middagstips.

Har någon blivit inspirerad / provat nåt recept? Skriv gärna en rad och berätta
/ M

Middag dag2: kycklingsoppa med bladpersilja, bladspenat, sockerärtor



En klar kycklingsoppa med bladpersilja , finstrimlade spenatblad
och sockeärtor i bitar.
Jag har använt både höns och grönsaksbuljong på flaska.
Kokade däremot kycklingen  för sig, blir så simmig buljong annars.
Persiljan och bladspenaten ska i precis när soppan är klar.
Kex med fullkornsdinkel till. ( Wilmas)



Vore kul om ni som läser denna blogg kunde lämna nån liten kommentar om vad ni tycker:)

Dag 2 (hälsovecka:)

 Torkad frukt russin,aprikoser,gojibär

 Psyllisfrön (loppfrön)

 Rismjölk....eller Havremjölk....that's the question?

Dag 2 på min hälsovecka äter jag även idag gröt till frukost, men blandade i
psyllisfrön ca 2 tsk och på gröten torkad frukt.
Men vad jag inte kommer överens med är mjölken....hm.............smakar mysko
och jag kan inte säga att den ena är godare än den andra.
Imorgon ska jag göra en smoothie med nån av dom som ingrediens, vi får se
hur gott det blir.

Lunchen idag får bli en sallad med rester från gårdagens quinoa, kyckling o sallad.
Återkommer med ett middagstips:)

/M


Middag dag 1: Hokifile' på sötpotatisbädd



Hokifile' bara stekt i olivolja, salt och peppar, finhackad persilja
Lätt kokt sötpotatis ( koka inte för länge så den smular sönder)
Lite svartpeppar och flingsalt, sallad



Mellanmål/kväll...........Mmmmmmelon:)

Kaffe har jag svårt att avstå ifrån och grönt te är inte riktigt min grej.
Men eftersom det är nyttigt ska jag testa , så istället för kaffe ikväll blir det grönt te:)
/M

Lunch : röd quinoa & citronstekt kyckling, avokadosallad



Lunchen idag fick bli röd quinoa ( en proteinrik och näringsriktig ört)
Till den strimlad kyckling som jag stekt i lite olivolja
och kryddat med citronsaft, salt och mot slutet av stekningen strimlad persilja.
Som tillbehör 1/2 avokado och blandsallad, ngr. droppar olivolja över



Mellanmålet idag fick bli en skål med blåbär



/M

Frukost dag 1



Havregrynsgröt med havremjölk.
Havregrynsgröt kräver väl ingen närmare presentation. Det receptet sitter nog i ryggmärgen hos de flesta.
Men ok då för den som kanske glömt , jag har ju trixat liiiiiiiite.
1 pers:  1/2 dl havregryn
            1/2 dl fiberhavregryn
             2 dl vatten
            en nypa salt
Koka eller kör i micron 2 min.

På gröten har jag osockrade bär.................smakar helt ok och jag är verkligen ingen
grötälskare. Jag utesluter även vanlig mjölk och ska prova havremjölk och rismjölk istället.

Boken: 10 år yngre på 10 veckor , skriven av Torbjörg Hafsteinsdottir
Hon är undersköterska och näringsterapeut och undervisar i anti age- livsstil.
Hon  verkar i Danmark och Island och har mer än 20 års erfarenhet i ämnet hälsa och näringslära.

Hon berättar om männens blickar och hur hon fortfarande kan bära tighta jeans och att hon även som 70-åring kommer att vara väldigt sexig.
Vill man bli som hon har man lösningen i sin hand då hon beskriver boken som en skumsläckare mot eld i kroppen.hm........visste ni att kroppen och hjärnan karamelliseras av socker?!
Det finns en massa tester för hur din kronologiska ålder stämmer överens med den biologiska åldern osv.
Steg för steg vad du ska kasta och inhandla , olika case där kvinnor berättar om hur denna metod förändrat deras liv.
Det man ska inhandla är en diger lista. Kosttillskott och krämer av olika slag.
Hur man ska tänka , göra i olika situationer, hantera stress, Detox-utrensning mm.....



Jag har bara fokuserat på matdelen och ska bara bjuda på recept inspirerade av de som finns i boken.
Vad en del livsmedel är bra för osv.
Recepten i boken innehåller väldigt många ingredienser och jag kan väl säga att jag skalar av det friskt.
Ska man följa dessa innebär det en hel del nätshopping och letande i mataffär/hälsokost och dessutom rätt dyrt.
Ett bröd med över 20 ingredienser orkar jag inte ställa mig och baka.

Mitt egna test är alltså: Kommer jag att må bättre av detta, gå ner lite i vikt...........vi får se:)

fortsättning följer.................



Tillbaka efter Påskhelgen:)




Tillbaka efter Påskhelgen som vi tillbringat i vårt hus/jätteprojekt men som är
mitt lilla paradis på jorden;)
Här kan jag säga att jag stortrivs. Vi har haft riktigt soligt och varmt,ätit gott
och jag har väl försökt att inte enbart lata mig. Detta inför min utlovade
hälsomatsvecka haha........men jag börjar inte förrän imorgon även fast det är måndag idag.

Här lite bilder:

 



Blåbärskaka i gjutjärnspanna:
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl blåbär vända i kanel och strösocker

Grädda 200 grader ca 35 minuter, servera med glass:)



 / Marianne


Hälsovecka nästa vecka, Bokrecension: 10 år yngre på 10 veckor

Skriver bara ett snabbt inlägg så att ni ska veta vad nästa vecka kommer att handla om.
Det blir inga kaloristinna recept  utan en vecka i hälsokostens tecken;)
Jag har läst boken: 10 år yngre på 10 veckor av livsstilsgurun Torbjörg Hafsteinsdottir.
Hon är livsstilsexperten från Island som tror sig ha löst gåtan på åldrande.

Hon säger att boven i åldrandet är:  stress, passivitet , socker, dålig sömn, dålig kost
Hade vi inte alla räknat ut det vid det här laget eller.............?!

Ni ska få mina tolkningar av hennes  anti-age mat och innan veckan är slut mina vänner
kanske vi vid en närmare koll i spegeln har blivit..................liiiiiiiiiiite yngre;)

Kram på er /Marianne

Kycklingsallad till middag och hjortronflarntårta till dessert



Middag idag blev faktiskt en rejäl kylskåpskoll och resulterade i en sallad.
Jag har svarta oliver, fetaost,tomater,rödlök, päron,stekt kyckling,( kryddad med limepeppar)
citronskivor att pressa över och en god dressing som är bara olivolja, vinäger
och persilja.

Att köpa kokböcker med sallader ser jag som ett otroligt spill med pengar.
Man kollar i kylen och tar vad man har helt enkelt.

Däremot dagens dessert kanske kräver ett recept:)




En flarntårta med lättvispad grädde och hjortronsylt:

Till bottnarna: 3 dl havregryn
                     1 dl socker
                     150g smör

blanda ihop ingredienserna och  bred ut i 3 rundlar på
ett bakplåtspapper . grädda i 175 grader ca 15 min
Låt svalna och ta sen en botten i taget och varva med grädde och hjortronsylt.
Ställ in i frysen en stund. Blir lite som en glasstårta.


Nu blir det inga fler inlägg förrän på tis. då jag återkommer med bilder från Påsken och annat ......

Glad Påsk på er!
/ Marianne

God förrätt med milda smaker



En god förrätt som kräver minimalt med arbete:) Men det är förståss i smakerna det sitter.
En balsamvinäger med citronsmak kombinerat med en lagrad ,samt olivolja av bra kvalitet.

Varva: fetaost, rödlök,skivade körsbärstomater
          ringla balsamvinäger och olivolja, ngr varv med pepparkvarnen = Klart!:)

Ett gott bröd, ett glas vin ,en god inledning på en middag.

/M

RSS 2.0
Matbloggstoppen