Bildkavalkad och tips här i bloggen:)


Tittade igenom mitt bildarkiv och samlar här lite godsaker att inspireras av såhär på årets sista dag. Kanske får ni några
sista minuten tips:) Hos oss blir det Plankstek och Egenvispats tryffelkaka, ett recept ni inte får missa!

  

  
Lite förrätter

  

  
Lite goda middagar

  

  
Lite godsaker

  

  
Livet på landet:)



 Gott Nytt År! på er alla bloggläsare:)
                                       / Marianne
                                


Kalkon och Passion;)



Såg ett matlagningsprogram med allas vår Tina:) Hon gjorde oxfilé Wellington.
Detta är min variant men med kalkon!!

  

Jag stekte finhackade champinjoner, gul lök och äpple. Kryddade med dragon
salt, peppar och ångade på med lite vitt vin som fick koka bort.
Stekte kalkonen och kryddade med chili, salt, svartpeppar, dragon, timjan
Slog sedan in kalkonen tillsammans med hacket i smördeg och gräddade allt i ugn 200 grader
tills innertempen på kalkonbröstet var 72 grader.



Till detta serverade jag en blomkåls och broccoligratäng.
Ta ett blomkålshuvud och en rejäl bit broccoli. Förkoka lätt i saltat vatten.
Sätt i ugnsfast form. Häll över 4 dl havregrädde som vispas ihop med
ca 2 tsk potatismjöl, salt & peppar
Riven ost rikligt över. Grädda i ugn 225 grader ca 20 min.



Dessert: kex dränkta i smörkolalikör med finhackade päron och passionsfrukt
lättvispad grädde.............gott:)

 Min absoluta favorit i bakverk!



Lite vindruvor på toppen.

 Over and out från röran i mitt kök:)

/Marianne

En smarrig enkel lunch. Kryddig macka med kyckling



Idag blev det kryddiga matiga mackor på enkelt hemmagjort bröd
som du svänger ihop degen på ngr minuter, låter den jäsa medans du gör iordning
fyllningen och rör ihop en superenkel men god dressing:)

 Detta räcker till 3 pers.
15 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
nypa flingsalt
spec.vetemjöl tills degen tar ihop Låt jäsa 20 min.
Under tiden: Stek 1 kycklingfilé och lite champinjoner, krydda med salt & svartpeppar
Annat i mackan är: isbergssallad, avokado, tomater, persilja, kvibilleost,dressing

När degen jäst klart bakar du ut ett stort platt bröd ( som en pizza)
Häll över rikligt med olivolja och valfria kryddor ( cayennepeppar, paprika, svartpeppar)
Grädda i ca 10 min 225 grader



Lägg fyllningen på ena halvan och vik över den andra. Skär i tre bitar och
linda in i smörgåspapper och servett till serveringen. Krispigt,kryddigt och gott.



Superenkel och mycket god dressing: Turkisk yoghurt
                                                      chilisås
                                                      persilja
                                                     svartpeppar & flingsalt
Bara att röra ihop, för en mildare sås använd ketchup.

 /Marianne

My way of Sacher



Inspirerad av bilder på Sachertårta gjorde jag denna skapelse. Jag skulle egentligen
gjort en sachertårta men........saknades det ena och det andra , så såhär blev det.
Frågan är om jag inte hittat på en helt galet fantastisk chokladtårta ,för den smakar
gudomligt!

En bild till innan jag bjuder er på receptet:)



Till tårtbotten: 3 ägg
                     3 dl socker
                Vispas pösigt
                    3 dl vetemjöl
                    3 msk kakao
                    2 tsk bakpulver   Allt blandas och siktas i äggsmeten
                  Häll i 1 dl kokande vatten
Sätt i smord form med löstagbar kant och grädda i ca 30 min på 175 grader.

 Fyllningen är 2 dl hjortonsylt+ 1 1/2 dl aprikosmarmelad
                           Ngr. matskedar hjortronlikör, blanda ihop

Chokladtryffel är mörk choklad ca 350g +100 vit choklad+100 g smör
                         ca 3 dl grädde. Koka upp grädde och smör häll över chokladen som
                        finhackats. Det enklaste är att köra allt i matberedare.



Varva med hjortron/aprikosblandningen och chokladen. På toppen lite av
sylten och lite rostad flagad mandel. Det ska ju vara snyggt också eller hur?;)

Hoppas ni blev sugna!

/Marianne


Leftovers



Har ni en massa Julmat över ?:)
Igår blev det Saffranspannkaka av Julgröten och idag en lyxig Pytt i panna av skinka, älgstek,köttbullar ,äpple,rödlök och potatis  med
en ostmuffins till av alla ostar på ostbrickan.

 

Med bakelseringar till hjälp så ser det lite snyggare ut:)
Till muffinsen och pytten har jag ringlat shoy och på toppen
av ägget lite norialger och sesamfrön



Muffins gjorda med lite olika ostar. Doften!!!!!!!! Underbar;) för att inte tala om
smaken på dessa
Receptet:   2 dl vetemjöl
                1 tsk bakpulver
                1 tsk salt
                1 ägg
                3 msk olivolja
               2 dl turkisk yoghurt
               olika ostar i små kuber ca 3 dl
              Finhackad babyspenat
Rör ihop allt och klicka i formar. Grädda i ca 20 min i 225 grader.



Superdupergott!

Inatt drog stormen Dagmar förbi även här och vi har haft strömlöst mest
hela dagen. Mitt balkongarrangemang i form av renar med släde har hamnat
rejält i oorning så jag får väl ut och fixa till stackarna:)

/Marianne


Saffranspannkaka



Saffranspannkaka som påminner om ostkaka!?
Jo, jag tycker att den gör det:) Mycket god men denna blev lite väl
platt , så en mindre form hade kanske varit på sin plats.
Här är i alla fall receptet:

500 g risgrynsgröt
4 msk socker
1 dl grädde
3 ägg
1 krm salt
50 g finhackad eller flagad mandel
1 tsk vaniljpulver

Vispa ihop och grädda i 225 grader ca 25 minuter.
Jag serverar med hjortronsylt & lättvispad grädde.

Hoppas ni haft en trevlig Jul!:) Det har jag;)

/Marianne

Mysmorgon:)



Julaftonsmorgon och jag är uppe tidigt . Det är så mysigt att sitta med den där
kaffekoppen tidigt på morron när alla andra sover, hundarna kliver förvisso
upp när jag gör det men lägger sig sedan och snarkar ikapp:)
 Granen är klädd och jag fick klättra som en galning
upp och ner för stegen med pumlor och glitter. Har man 3m i takhöjd  så
är det lite pyssel med Julgranspynt.

Jo, jag har faktiskt hunnit med att steka mina Älgköttbullar också:) Voilá:



MUMS! Älgköttbullar är en delikatess och mina är Supergoda om jag får skryta;)
Älgkött kräver grädde då den är väldigt mager ,men prova att riva i lite äpple i
köttfärssmeten , det blir saftigt och en smak som passar toppen till det vilda.

Jag har inget exakt recept här men detta är vad jag har i:
Älgköttfärs
Ägg som vispas ihop med finhackad gul lök, turkisk yoghurt, grädde, ströbröd
rivet äpple, salt,peppar och lite vitlökspulver
Blanda ihop allt! Stek i smör.....inte margarin( en molekyl från plast!!!!)

/Marianne

Skorpor och saffransbullar



Vi råkar ha en toppengranne vid namn Ola Karlsson i Bredsel. När vi kommer hit upp
och det snöat så är gården skottad och fin :)
Detta fika har jag bakat till honom:) Saffrans och kokosbiscotti, saffransbullar med
vit chokladfyllning.



Kan säga att det doftade fantastiskt i köket;)



Saffransbullar med vit chokladfyllning...........men jag har färgat den rosa:)

50 g jäst
150 g smör
1,5 dl  socker
1 påse saffran
5 dl standard mjölk
2 ägg
Specialvetemjöl tills degen tar ihop.

Värm smör mjölk och saffran fingervarmt, häll över jästen
tillsätt socker och ägg, arbeta in mjöl till en smidig deg. Låt jäsa40 min

Fyllningen:
Kör 125 g smör, 1dl socker, 100 g vit choklad, 1 tsk vaniljpulver
i mixer till en slät smet+ ngr. droppar röd karamellfärg.

Kavla ut degen till en rektangel. Bred smet på ena delen och vik sedan över.
Skär remsor som du snurrar och formar till knutar. Jäs ytterligare 40 min.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker
Grädda i ugnen 225 grader ca 10 min.

  /Marianne

Två busenkla såser till kommande fester:)



Ibland krånglar man till det onödigt mycket när man ska ha middag.
För att bespara er liiiiiiite tid från rödvinssåser och andra såsprojekt som ska reduceras osv.
Så får ni här två recept som gjort succé när jag bjudit på middag:)

Hjortronsås: en liten brk cremé fraiche
                     3 msk hjortronsylt
                  rejält med svartpeppar och lite flingsalt
Bara att röra ihop! Klart!

Passar utmärkt till all slags kött men även en höjdare till lax

Pepparsås Manjärv: 1 msk grovmalen svartpeppar ( ta gärna lite extra om du vill ha rejält sting)
                                1/2 finhackad gul lök
                                1 rejäl msk smör
Detta svettas runt lite innan  du häller på: 1 dl vatten
                                                            1 buljongtärning
                                                            1 msk kinesisk soya
                                                             2 dl grädde
                                                            1 dl cremé fraiche
Låt koka en liten stund och sila bort löken...........Voilá , SUPERGOTT!!:)

 Ingen stress inför Julen nu, eller hur?;)
                                   /Marianne

Har ni Julkänsla?



Såhär innan Jul behöver man ladda med mycket energi eller hur?:)
En god zuccinipasta med en krämig nötröra är ju inte helt fel!
Syrlig citron passar bra att pressa över pastan:)

Detta är en helt Raw-måltid som ger kraft och energi:)

Strimla zuccini med osthyvel eller potatisskalare till remsor (lägg i en bunke)
Ta sedan cashewnötter, mandel, pumpakärnor, sesamfrön,persilja
ramslök, himalayasalt och mixa med en god kallpressad olivolja...till
en krämig god röra . Blanda tillsammans med zuccinipastan och låt
dra i ngr. minuter. Servera med citron, vattenmelon eller annan frukt, grönsaker



Jag har precis kommit hem från Sthlm, där jag varit på kurs ett par dagar.
Man måste vara öppen för ständig utveckling vilket ger glädje och energi:)


Prova detta nu!:)
/Marianne

Summering av helgen:)



Helgen har jag ju tillbringar med att sälja smarriga godsaker på Julmarknaden
i Storforsen. Jättekul och inspirerande och så skoj att träffa nya människor ,samt gamla bekanta:)
Synd bara att vädret var lite knas:( hade ju varit trevligt med snö och inte regn.
Kan säga att det var en spännande biltur hem på söndagkväll, då vägen var
mer eller mindre isgata.

På bilden det godis som sålde mest: Power , med smak av jordnöt och camu camu
Här kommer en annan storsäljare:



Vår pralin med namnet: Erotic.....som vi fått förklara en del:)
Skämt åsido, anledningen är Maca som vi satt till i pralinen.Det är ju
ett superfood som är jättebra till allt men även omnämt som ett afrodisiakum:)


Snart ska jag börja med Julbakning och fundera på vad som ska finnas på
mitt Julbord:)
Ska låta er ta del av mina tankar och recept här framöver.

Vill även tacka er bloggläsare som jag träffat i helgen.Sååååååååå kul att få
respons på vad ni tycker:) och jag är glad att kunna inspirera och ge tips.

/Marianne



RSS 2.0
Matbloggstoppen