Falafel i pitabröd



Middag igår blev smarrig falafel i pitabröd med en yoghurtsås på mezeyoghurt.

Falafel på mitt sätt:
ca 400 g kikärtor ( ca 1,5 pkt go green)
1 gul lök
1 tsk tahini
1 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
2 msk majsstärkelse
1 kruka persilja
1 tsk koriander ( på burk i lag)

Mixa ihop allt och smaka av med salt & peppar
Forma små biffar eller bollar och stek i smör och rapsolja.
Går även bra att fritera om man vill det.

Servera med en yoghurtsås med mkt limesmak, sallad och pitabröd


Ang. min Rawfoodbuffé så måste jag nog......eftersom jag fått frågan, förtydliga
om att det  INTE handlar om rå mat:)
Rawfood är helvegetarisk mat tillred av : frukter,bär,grönsaker,nötter
rotsaker,groddar osv
Det som är grejen är att man inte upphettar råvarorna till mer än strax över 40 grader.

Tveka inte att komma och prova. Den 9/10 kl 18.30 kan du som är nyfiken boka in dig
för att testa:)

Anmäl dig via mail: dmu14@yahoo.se eller tel: 0929-311 22

Dock senast onsdag 6/10

/Marianne

Buffékväll med Rawfood lördag 9 oktober kl: 18.30



Boka in er på en spännande matupplevelse med ett buffébord dukat
med rawfood:)
Kanske har ni redan provat eller är nyfikna på vad det är? hur det smakar?

Olika maträtter, drinkar, smoothies...........dessert , inte att glömma;)

Det finns bara 16 platser och det är först till kvarn som gäller.
Ni bokar via mail till mig och jag skickar bekräftelse.

Priset är 200 kr/person
recepthäfte ingår på alla rätter som finns med:)


Platsen är förståss på egenvispat i Bredsel

Anmälan till: dmu14@yahoo.se

/Marianne

Tillbaka efter spännande dagar:)

Måste ju göra ett snabbt inlägg här så att ni ser att jag är "back in business"
Jag har tillbringat ngr. dagar i Stockholm där jag nu utbildar mig till
Stress -& Friskvårdsterapeut.
Samtidigt som jag pluggar kommer jag ändå att kunna erbjuda en möjlighet
att boka middagar och att ordna buffékvällar för er som vill lära er mer om
vegetarisk mat och rawfood. ( framförallt smaka och uppleva)
Från den caféverksamhet jag bedrivit tar jag alltså steget att även kunna ebjuda mat:)

Så småningom  föreläsningar inom kost och hälsa, små events med mat och föreläsning osv.

En ny hemsida är under uppbyggnad och jag kommer även att starta en ny blogg där
alla gröna recept är samlade:)
Då detta är igång länkar jag förståss från denna sida.

Datum för första buffékvällen återkommer jag med imorgon då ni också får
info. om hur ni bokar en middag hos mig.

Ha en bra dag

/Marianne


Liiiiiite skraj!



Jag är inte rädd....jag kan.........hm........oj,oj!
Jodå, klart jag ska och kan........att flyga är ingen favorit nämligen.
Öronproblem ställer till det för det mesta men jag har laddat med proppar och nässprey.

Nu gör jag ett litet uppehåll med bloggandet till på onsdag då ni så klart
ska få se vad jag haft för mig. Kameran hänger med:)

Vi ses!
/Marianne

Getostpaj med grillad kyckling



Getostpaj med grillad kyckling och en krispig vitkålssallad blir middag
hos oss denna fredag:)

Getostpajen: 125 g smör
                    3 dl vetemjöl
                    1 msk kallt vatten.
Blanda snabbt ihop till en deg, förgrädda 10 min 225 grader

3 ägg + 2 dl grädde + skivad getost, salt och peppar förståss:)
Häll i det förgräddade pajskalet.
Grädda ytterligare 20 min

/Marianne

Rawfood-godis



Prova dessa chokladbollar. Sött med gott samvete;)

Den här smeten går även att använda som pajbotten till
olika desserter med bär och frukt.

Blötlägg torkade tranbär, aprikoser och gojibär ca 2 dl tills.
Kärna ur ca 8 dadlar
2 msk raw cacao powder
1 tsk raw cacao nibs

Kör allt i mixer till en grov smet. Rulla i solrosfrön.

Mixa i mer nötter och mandlar platta ut och smält choklad på.
Skär i stavar.
Då har du supergoda energybars till hands

/M



Frukost & boktips:)



Innan hundprommis en god frukost och lite läsning:)
Frukosten består av blåbär mixade med soygurt, melon och saltade pumpakärnor
Rawfoodkex och banan.

Boktipset är Renée Voltaires bok Salig blandning.
Massor med recept på rawfood och vegomat samt otroligt
vackra bilder. Man blir verkligen inspirerad:)



/Marianne

Självguidning...............



Har ägnat mig åt självguidning idag :)



Eftersom jag inte hunnit hit på hela sommaren passade jag på idag.
Storforsen är det förståss:)






Var även förbi egenvispat och plockade ihop lite grejer. Det var många som skrev in sig i
vår gästbok och här är några kommentarer som verkligen värmde:)


Inget dåligt omdöme eller hur?;)





Tja.....det var allt från mig idag....hm och ingen mat blev det!



/Marianne


Busenkel dessert med mycket smak:)



Något sött efter söndagsmiddan kanske?:)
Jag bjuder er här på ett busenkelt recept med massor av smaker.

Koka först ihop lite aprikosmarmelad och ljus sirap= såsen att ringla på tallriken

Hacka: torkade aprikoser
                "     tranbär
                      mango
en rejäl näve med salta pumpakärnor
3 msk vaniljsås + en urskrapad vaniljstång
Blanda med ett pkt gammaldags vaniljglass

Stek franskbröd utan kanter i en rejäl klick smör
sockra båda sidor på brödet med råsocker, stek tills gyllenbrunt

Ringla sås på tallriken, dela brödet och lägg upp glassen.



gott gottigott............;)

/M

Älggryta med potatismosknyten, nektarinsalsa



Hade ni haft en gaffel nu att ta en smakbit kunde jag lovat att ni inte
blivit besvikna;)
Vad är godare än älgkött? Det är det absolut bästa köttet!
Här har jag gjort en mustig gryta som fått koka mör läääääänge.
Kryddat med typiska viltkryddor som enbär, timjan men även cayennepeppar och rosépeppar.

Här har jag använt vårrulledeg igen. Gör potatismos och låt det svalna.
Forma kuvert av vårrulledegen med mos i, riv även över lite VB-ost
Stek i smör tills de är gyllenbruna.

Mmmmmmmmmmmmums



Ha det gott:)
/Marianne

Kassler med örttäcke och päronsås, ugnsstekt potatis



Kassler med ett krispigt örttäcke och klassisk hasselbackspotatis.
Serveras med en mild sås med söta päron.

Mixa: vitt bröd
         persilja blad/krus
         timjan
         oregano
         västerbottensost
         smält smör
         salt & peppar

Lägg ett tjockt lager med röran runt kasslern och stek i ugn 225 grader
tills ytan är gyllenbrun och krispig.

Päronsås: finhackade söta päron
               creme fraiché
              salt,peppar
              liiiite ingefära (malen)



Så var det med det!

/M

Fantastisk höstdag:)



En fantastisk höstdag då jag tillbringat dagen med att bara vara ute och njuta av vädret
Långa promenader har det blivit och ett av de sista doppen:)....hm....
ja inte för mig....utan för denna tös:

Milla tar sig ett dopp





Detta inlägg blev receptlöst.......men jag återkommer med nåt senare:)

/Marianne


Panpizza med "vegobacon"



Idag var det gott med en rejäl panpizza, vegetarisk sådan med
"vegobacon"........jo, dvs. Reneé Voltaires tamarirostade pumpakärnor.
De är jättegoda!:)
Degen: 25 gram jäst
            3 dl vatten
            4 msk olivolja
            1 nypa salt, en nypa socker
Specialvetemjöl till en ganska lös deg. Jäs 30 min

Tomatsås: 1 pkt passerade tomater
                hackad lök, zuccini, oliver, pinjenötter
fetaost och lite västerbottensost.

Grädda 250 grader ca 10 min.

 Gott gott!

/Marianne
       

Vegoknyten med sötsur sås



Enkla och jättegoda vegoknyten.
I dessa har jag champinjoner, böngroddar, pinjenötter
lök och vitkål.
Skiva, strimla och stek fyllningen i lite smör och låt svalna.
Rulla sedan in och gör knyten av vårrulledeg.

Stek eller fritera i lite olja, servera med sötsur sås



Jag ser till att alltid ha vårrulledeg hemma. Suverän att använda till både
mat och godsaker. Tycker den är mycket smidigare att använda än ex. filodeg

Att slå in en bit Västerbottensost i ett ark och fritera, servera med hjortronsylt
och du har en exklusiv och vansinnigt god dessert;)

/ Marianne

Skaffa bra mixer..........



Har sagts förut :) Skaffa en bra mixer om du ska äta Rawfood.
Istället för att äta spenat i massor får du lättare i dig allt i en god smoothie.

Här har jag gjort en melon/lime drink
en blåbärssmoothie och en spirulinashot

Maken fick smaka och kan ni gissa vilken som fick sämst/ bäst betyg?:)

Dessa drycker får avsluta min rawfoodvecka och jag hoppas ni fått lite tips:)
Nästa vecka blir det  blandad kompott med recept.

/Marianne

Mina recept.......

Ni är många som ringer/mailar och frågar om man kan få tag på mina recept från café egenvispat.
Ni kommer att kunna beställa det från hemsidan här framöver.

Håll koll här så meddelar jag när:) Egenvispat.se kommer också att byggas upp.

/M

Zuccinipasta i örtolja m.sötpotatis,tranbär, persilja. Serveras m. avokadokräm



Strimla zuccinin och sötpotatisen. Låt ligga en liten stund i olivolja och färska örter.
Jag har använt perilja och timjan.
Strössla på pinjenötter och torkade tranbär.
Servera med en avokadokräm



Ha en bra dag:)
/Marianne

Härlig grön soppa;)



En härlig grön soppa med en massa nyttigheter:)

Mixa en påse bladspenat i vatten, tillsätt frukt efter smak för att
balansera upp om du inte gillar för framträdande spenatsmak.
Jag har söta plommon i min soppa och kör även i lite bladpersilja.
Jag har toppat med soyamarinerade pumpakärnor för att få lite sälta
och lite örtsalt.
Servera rawfood-kex till.
En bra lunch eller middagsrätt.

/Marianne

Banan/nektarinsmoothie, rawfoodkex med avokado , färska fikon



En god frukost innan dagens alla bestyr....som prommis med dogsen och annat:)

Smoothie med banan/nektarin
Sätt banan ,nektarin, saft från 1/2 lime ,1/2 citron och lite krossad is
i mixer och
späd med vatten till lagom konsistens.
Gott även att sätta lite örtolja på toppen.



Rawfood-kex är inget man gör sådär bara när man blir sugen. Väntar man på
nåt gott får man vänta en stund ( tar ett par timmar i ugnen) gör därför många på en gång:)

Recept: 2 dl hela linfrön
            1 1/2 dl gula linfrö
            1 dl sesamfrö
            2 dl pumpakärnor
            1/2 dl solrosfön
            ca 5 dl vatten
            lite salt , ev. örtkrydda
Rör ihop allt till en gröt och bred ut tunt  på ett bakplåtspapper
( du kan även låta gröten stå och svälla nån timme innan du bakar ut kexen)
Torka i ugn 40-45 grader ( beroende på ugn)
15 timmar cirkus:) tar det innan de torkat och är knäckiga i konsistensen.
Öppna luckan nån gång då o då.
Denna sats räcker till 2 plåtar.

/Marianne

RSS 2.0
Matbloggstoppen