Ultimata Sockerkakan..


Det här är ett superbra sockerkaksrecept och ni får lite tips om hur ni kan variera det.
Grundrecept: 3 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
75 g smör
1 dl vatten
3 dl vetemjöl ( spec. vetemjöl)
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt, koka upp vattnet och smöret (låt svalna en liten stund)
Blanda torra ingredienser och sikta i dessa i äggsmeten, häll i vattnet och smöret och blanda snabbt ihop smeten.
Grädda i ca 45 min på 175 grader
Chokladkaka: Gör samma recept som ovan men blanda i 2 msk kakao.
Tryffel: 200 g mörk choklad 70%
60 g smör
60 g grädde
Finhacka chokladen , sätt i en bunke. Koka upp grädde och smör häll detta över chokladen
blanda runt tills du får en slät chokladsmet. Här kan man även tillsätta lite kaffelikör eller ngn annan god likörsort
Dela kakan och sätt ett lager tryffel ( medans tryffeln är nygjord och inte hunnit stelna) sedan frysta bär ex. björnbär,hallon,blåbär
Ytterligare ringla ett lager tryffel på. Sätt på den andra delen och tryck till lite lätt så den blir lite mer kompakt.
Låt tryffeln stelna lite innan du sätter ett lager på och runt hela kakan.
Resultatet av att sätta frysta bär i blir att du får en saftig konsistens.
Spritsa lite vispad grädde runt.
Variant lime/citron: Grundreceptet men byt ut vaniljsockret mot rivet skal och saften av en citron
samt saften från 1/2 lime
koka en tryffel på 100 g vit choklad ( finhacka chokladen, koka upp smör, grädde,glukos
50 g smör och häll över chokladen)
50 g grädde
1 tsk glukos
När sockerkakan är varm stick hål i den med en trästicka och häll den varma tryffeln på.
Låt stelna och du får en kaka som smakar fräscht med citron/lime och en gudomlig kolasmak.
Det finns även vit choklad med limesmak man kan använda för att förstärka smaken ytterligare.
Nu ska jag ta ett stort glas mjölk och smaska i mig en bit av min nygräddade sockerkaka;)
/Marianne
Kommentarer
Trackback