Ultimata Sockerkakan..



Det här är ett superbra sockerkaksrecept och ni får lite tips om hur ni kan variera det.

Grundrecept: 3 ägg
                    3 dl socker
                    2 tsk vaniljsocker
                    75 g smör
                    1 dl vatten
                    3 dl vetemjöl ( spec. vetemjöl)
                    2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt, koka upp vattnet och smöret (låt svalna en liten stund)
Blanda torra ingredienser och sikta i dessa i äggsmeten, häll i vattnet och smöret och blanda snabbt ihop smeten.

Grädda i ca 45 min på 175 grader


Chokladkaka:  Gör samma recept som ovan men blanda i 2 msk kakao.
                       Tryffel: 200 g mörk choklad 70%
                                   60 g smör
                                   60 g grädde

Finhacka chokladen , sätt i en bunke. Koka upp grädde och smör häll detta över chokladen
blanda runt tills du får en slät chokladsmet. Här kan man även tillsätta lite kaffelikör eller ngn annan god likörsort
Dela kakan och sätt ett lager tryffel ( medans tryffeln är nygjord och inte hunnit stelna) sedan frysta bär ex. björnbär,hallon,blåbär
Ytterligare  ringla ett lager tryffel på. Sätt på den andra delen och tryck till lite lätt så den blir lite mer kompakt.
Låt tryffeln stelna lite innan du sätter ett lager på och  runt hela kakan.
Resultatet av att sätta frysta bär i blir att du får en saftig konsistens.
Spritsa lite vispad grädde runt.


Variant lime/citron: Grundreceptet men byt ut vaniljsockret mot rivet skal och saften av en citron
                               samt saften från 1/2 lime
           koka en tryffel på 100 g vit choklad ( finhacka chokladen, koka upp smör, grädde,glukos
                                       50 g smör            och häll över chokladen)
                                       50 g grädde
                                       1 tsk glukos
När sockerkakan är varm stick hål i den med en trästicka och häll den varma tryffeln på.
Låt stelna och du får en kaka som smakar fräscht med citron/lime och en gudomlig kolasmak.
Det finns även vit choklad med limesmak man kan använda för att förstärka smaken ytterligare.


Nu ska jag ta ett stort glas mjölk och smaska i mig en bit av min nygräddade sockerkaka;)
/Marianne

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen